Vijesti Kultura i obrazovanje Održani pjesnički susreti “Prljača 2012”

Održani pjesnički susreti “Prljača 2012”

0

U organizaciji SKK “Vihor” Derventa na izletišu “Prljača” održani su “Ilindanski pjesnički susreti” koji su okupili više od 50 pjesnika iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Njemačke, BiH i drugih zemalja. Nešto ranije pjesnici su posjetili arheološka nalazišta, manastire i crkve na području opštine Derventa.

Odrzani pjesnicki susreti Prljaca 2012

Žiri u sastavu: Vanja Kojić-Ružičić, Željko Đukić, Slavko Pokrajac i Ranko Preradović donijeli su jednoglasnu odluku da je nagradu za najljepšu pjesmu “Vodeni cvijet” dobio Gvozden Nešković iz Dervente, penzionisani policajac koji je po prvi put javno učestvuje na pjesničkim nagradnim susretima, ali je ljubav prema pojeziji njegovao mnogo ranije. Prvonagrađeni u ukupnom učešću pjesnika je Jovan N. Bundalo iz Srbije sa pjesmom “Čekam Unu ispod Beograda”, drugu nagradu je dobila Vera Ratkovac iz Dervente za pjesmu “Noć kraj rijeke”. Treće mjesto dijele dva pjesnika: Radoje Regojević iz Švajcarske za pjesmu “Moj rođače sa Prljače” i Biljana Kitić-Čakar iz Prnjavora za pjesmu “Noć u ukrinskim vrbacima”. Najšaljiviju pjesmu “Krunisana ljubav” napisao je Đuro Čavić iz Dervente.

Osnivač “Vihora” među učesnicima

Ovogodišnjem druženju pjesnika na “Patkovači” i “Prljači” prisustvovao je i Jovica Đurđić, osnivač Književnog kluba “Vihor”, koji je svim pjesnicima na dar, te  biblioteci u Derventi poklonio značajan broj ličnih zbirki pjesama i drugih književnih djela.

– Evo, nakon 11 godina, po prvi put sam na druženju pjesnika na “Prljači” i oprostite mi ako preskočim narednih 11 susreta. Obradovan sam saznanjem da ima dosta mladih pjesnika koji pišu i svoje pjesme recituju, a lijepo je i vidjeti da ono što je čovjek nekada započeo i zamislio i danas traje – riječi su Đurđića.

Druženju pjesnika prisustvovao je i načelnik opštine Milorad Simić, zamjenik načelnika Igor Žunić i mnoge druge zvanice. Nagrađenima i pjesniima su uručene nagrade, diplome i zahvalnice. Prema riječima Savka Pećića, predsjednika SKK “Vihor” Derventa sve je proteklo u veoma dobrom raspoloženju, a i pored veoma visokih temperatura značajan broj pjesnika je prešao više od 1000 kilometara da bi recitovao svoju pojeziju.

– Ta ljubav pjesnika prema rijeci je neopisiva. Susreti koji su počeli prije 11 godina i danas traju, spojili smo mnoge krajeve i ljude, prešli granice i podjele. Nepresušni izvor stvaralaštva traje, a dužine stihova i pjesama su sve veće – riječi su Pećića.

Posavske novosti

Fotografije sa susreta možete pogledati OVDJE! 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here