Vijesti Društvo Održana prva skupština članova klastera “Poljoklast”

Održana prva skupština članova klastera “Poljoklast”

0

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić i stručni saradnik za poslove poljoprivrede Vesna Simić prisustvovali su juče u Brodu Prvoj godišnjoj skupštini klastera  za razvoj i povećanje konkurentnosti u ruralnom sektoru i plasman poljoprivrednih proizvoda na dobojskoj regiji „Poljoklast“.  

Bez obzira na vanredne uslove koje je izazvala pandemija korona virusa, klaster je u prošloj godini uspio da realizuje niz planiranih aktivnosti koje su pomogle da se promovišu proizvodi domaćih poljoprivrednih  proizvođača.

Predsjednik skupštine „Poljoklasta“ Vid Rakić je rekao da je od osnivanja 2019. godine do danas realizovano niz predviđenih aktivnosti  i samim tim je napravljena dobra platforma za realizaciju projekata u narednom periodu.

Menadžer „Poljoklasta“ Julijana Petrović je istakla da je klaster registrovan na EU platformi.

U narednom periodu planiramo uspostaviti saradnju i sa klasterima van Republike Srpske. Nadamo se da će naše  aktivnosti uz aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vododprivrede Republike Srpske obezbijediti domaćim  poljoprivrednicima  izvoz u zemlje Evropske unije, rekla je Petrovićeva.

Terenski konsultant za područje dobojske regije Slađana Berić –Tovirac je istakla da je osnivanje zadruga jedna od aktivnosti u narednom periodu. Obrazlažući potrebu osnivanja zadruga Berić-Tovirac je rekla na području dobojske regije postoji veliki broj poljoprivrednih udruženja, ali da su ova udruženja neprofitne i da ne mogu sami da zaokruže poslovanje te da zadruge predstavljaju napredniji nivo organizovanja proizvođača i imaju mogućnost da samostalno organizuju proces proizvodnje  i plasman proizvoda.

Pored predstavnika Dervente, skupštini su prisustvovali i predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Broda, Doboja, Stanara, Modriče, Pelagićeva i Donjih Žabara, predstavnici Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i predstavnici resora za pružanje stručnih usluga iz Doboja.

Na skupštini su usvojeni izvještaj o radu i sprovedenim aktivnostima i finansijski izvještaj.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here