Vijesti Politika Održana 31. sjednica SO Derventa: Dio direktora javnih ustanova “na tapetu” odbornika

Održana 31. sjednica SO Derventa: Dio direktora javnih ustanova “na tapetu” odbornika

0

Na 31. sjednici Skupštine opštine Derventa umjesto dosadašnjeg načelnika Gorana Jevtića za vršioca dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove opštinske uprave Derventa imenovana je Jefimija Šerbić. 

Sa druge strane, izbor novog direktora Centra za socijalni rad sačekaće novi konkurs, s obzirom da vršilac dužnosti Samira Fejza nije razriješena sa ove funkcije, pa tako da nije mogla biti ni imenovana za direktora Centra, kako je to bilo predloženo.

Na tapeti su se našle i informacije o radu i godišnji planovi rada javnih ustanova vrtića “Trol”, derventskog Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke, Turističke organizacije, Gerontološki centar, te osnovnih i srednjih škola naše opštine.

Odgovarajući na pitanja odbornika direktor Doma zdravlja Mirko Šaran pojasnio je da je zbog realnih okolnosti oko derventskog Porodilišta specijalizanta anesteziologije preuzeo UKC Banjaluka, te da je u toku specijalizacija jednog doktora pedijatrije koji će po završetku raditi u derventskom Domu zdravlja. Na određene poteškoće koje se pojavljuju prilikom pružanja usluga specijalista u ovoj ustanovi, Šaran je istakao da je intencija rukovodstva prije svega omogućavanje pacijentima pružanja usluga specijalista u Derventi bez velikih troškova.

Direktor Gerontološkog centra Derventa Đurđa Pijetlović otkrila je da očekuje da će do 5. oktobra biti okončana tenderska i žalbena procedura, što bi značilo da će krajem oktobra započeti opremanje ove ustanove, te da se taj posao treba obaviti u roku od 60 dana, dok se paralelno rješavaju ostale formalne pretpostavke za početak rada.

Na pitanje odbornika Slaviše Đuraša (SNSD) da li su sankcionisana lica koja su omogućila da se smještaj u domu za stara lica u Laktašima omogući osobi koja nije iz Dervente, a na teret lokalnog Centra za socijalni rad, vd direktora ove ustnove Samira Fejza rekla je da se taj slučaj desio u mandatu prethodnog direktora, te da joj nije jasno zašto se to pitanje postavlja njoj. Naglasila je da svi nesporazumi proizilaze iz tog što je vlasnik doma promijenio prebivalište pomenutoj osobi, ali da je slučaj riješen na najbolji način za opštinu Derventa.

Prilikom rasprave o radu obrazovnih osnovnoškolskih ustanova, odbornik Denis Pijetlović (SNSD) upozorio je da pojedini nastavni kadar neadekvatno prenosi znanje na učenike zbog čega bi prilikom prijema na posao trebali proći adekvatne testove, dok je Slaviša Đuraš (SNSD) upozorio na hiperinflaciju odlikaša i zloupotrebu instituta “privatnih časova”. Odbornik Pero Đurić (SDS) za loše pojave okrivio je uplitanje politike u izbor direktora ustanova, a šef kluba SDS-a Branko Katanić upozorio je na smanjenje broja učenika.

VD direktora OŠ “19. april” Elvira Miljić naglasila je da testiranje kandidata za nastavni kadar postoji i da je to propisano konkursnom procedurom, te da su u ovoj ustanovi bila samo dva “vukovca”, ali da je prilikom provođenja “male mature” bilo određenih nepravilnosti na terenu.

Odbornici su podržali i nekoliko tačaka o prodaji nekretnina, kao i Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Derventa za period 01.01. – 30.06.2019. godine.

Skupština opštine Derventa usvojila je i Prijedlog odluke o donošenju Plana zaštite od požara za period 2019.-2024. godine, Prijedlog odluke o usvajanju Akcionog plana za implementaciju preporuka po Izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji opštine Derventa za 2018. godinu, te Prijedlog plana o izmjenama Plana korišćenja sredstava za tehničko opremanje, izgradnju objekata i čuvanje vatrogasne opreme koje koristi Teritorijalna vatrogasna jedinica opštine Derventa u toku 2019. godine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here