Vijesti Politika Održano vanredno zasjedanje SO Derventa, usvojene važne odluke

Održano vanredno zasjedanje SO Derventa, usvojene važne odluke

0

Na danas održanoj Prvoj vanrednoj sjednici Skupštine opštine Derventa usvojen je Plan kapitalnih ulaganja za ovu godinu vrijedan 1,83 miliona maraka, te set mjera za pomoć privrednim subjektima sa ciljem ublažavanja posljedica epidemije korona virusa.

U skladu skladu dozvolom za održavanje, izdatom od strane Ministarstva lokalne uprave, sjednica je održana u Velikoj sali Centra za kulturu uz mjere predostrožnosti i uz kraće procedure za rad.

Nakon što je odbijen prijedlog šef kluba odbornika PDP-a Mirka Petrića da se u dnevni red uvrsti izvještaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije i tačka koja bi se odnosila na rebalans budžeta, odbornici PDP-a i SDS-a nisu učestvovali u diskusijama i glasanju po tačkama. Kada je u pitanju rebalans budžeta šef kluba SNSD-a Slavko Tomaš podsjetio je da je preduslov za taj dokument usvajanje izvršenja budžeta za prethodnu godinu, te da procedura rebalansa uključuje i odobrenje Ministarstva finasija, što je u datim okolnostima neizvodivo.

Nakon pauze i dogovora šefova klubova načelnik opštine Milorad Simić iznio je podatke o trenutnoj epidemiološkoj situaciji (OVDJE), uz napomenu da je vanredno stanje još na snazi i da će se na sveobuhvatnu ocjenu rada Štaba još sačekati.

Poslije usvajanja mjera za podršku privrednim subjektima sa ciljem ublažavanja posljedica epidemije korona virusa (OVDJE), podršku odbornika dobio je i Plan kapitalnih ulaganja za tekuću godinu (OVDJE). Na Plan kapitalnih ulaganja odbornica PDP-a Sanja Dimitrić je predložila amandman prema kojem bi se 20.000 maraka, umjesto u izgradnju puta Brezici – groblje – Pojezna u Donjim Ceranima, preusmjerilo u nastavak izgradnje dionice Donji Cerani – škola – centar – Gatarići – Tepići. Prijedlog je odbijen, uz obrazloženje odbornika SNSD-a Darka Bećarevića da je prioritetnije da se uredi put ka seoskom groblju i Pojezni.

Usvojen je potom Prijedlog plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela na području opštine Derventa za 2020. godinu u vrijednosti od 350.000 maraka, te Prijedlog programa sanacije i održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva i ulica na području opštine Derventa u 2020. godini “težak” 260.000 maraka

Podršku većine odbornika dobio je i Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Derventa za period 01.01. – 31.12. 2019. godine kojim je konstatovan suficit od oko 1,9 miliona maraka.

Opština Derventa ima na raspolaganju gotovo dva miliona maraka iz prošle godine, od čega će biti operativno oko 1,2 miliona budžetskog suficita. To mnogo znači s obzirom na slabo punjenje budžeta koje je uslovljeno time da veliki broj poslovnih subjekata u prethodnom periodu nije mogao da obavlja svoj svoju djelatnost, prokomentarisao je Simić.

Zeleno svjetlo dobio je i Prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Komunalno – servisni centar“, kao i nekoliko odluka o prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Komentarišući vanrednu sjednicu načelnik opštine Milorad Simić izrazio je zadovoljstvo jer je Ministarstvo lokalne samouprave dozvolilo održavanje zasjedanja s obzirom na trajanje epidemije i potrebu da “život teče dalje”.

Raspravljali smo i raspodijelili više od 1,8 miliona maraka namijenjenih za Plan kapitalnih ulaganja. Izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu, stipendije i druge ranjive kategorije neće biti upitna. U privredi nije bilo velikih turbulencija, jer najveći broj privrednika i u vrijeme pandemije nije prekidao poslovanje, a onima koji jesu, dali smo određene pogodnosti, kazao je Simić.

SNSD dobio novog šefa kluba

Nakon što je dosadašnji šef kluba SNSD-a Denis Pijetlović podnio ostavku zbog prelaska na dužnost direktora “Komunalca”, novi šef kluba postao je Slavko Tomaš. Pijetlovića će u odborničkim klupama zamijeniti Tihomir Tominčić.

Derventa Cafe

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here