Vijesti Politika Održano 28. zasjedanje SO Derventa: Raspodijeljeni viškovi iz prethodne godine – VIDEO

Održano 28. zasjedanje SO Derventa: Raspodijeljeni viškovi iz prethodne godine – VIDEO

0

Na juče održanoj 28. sjednici Skupštine opštine Derventa usvojena je Odluka o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava u ukupnom iznosu od 877.000 maraka. 

Ovom odlukom predviđena je isplata porodici Kreso polovine od oko 700.000 maraka odštete koja joj pripada po sudskoj presudi za slučaj “Sajmište”, inače pokrenut još 1987. godine. Naredne godine, prema sporazumu stranaka, predviđena je isplata druge polovine.

Ostatak suficita i neutrošenih namjenskih sredstava će biti utrošeno za razvoj infrastrukture. Tako će se, pored izgradnje nekoliko novih seoskih putnih pravaca, nastaviti rekonstrukcija puteva prema Pojezni i Kostrešu, dio novca izdvojen je za uređivanje centra grada, Ulice Stevana Nemanje i prostor oko Templa. Pored navedenog, Centar za kulturu dobiće nove stolice, sufinansiraće se nabavka zvona za hram Uspenja Presvete Bogorodice, a nove investicije očekuju i Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“, vrtić „Trol“ i Administrativni centar opštine.

Ova tačka ujedno je izazvala i najviše diskusija odbornika. Opozicija je zamijerala što se novac u slučaju “Sajmište” isplaćuje odmah, iako će se voditi revizijski postupak i pred Vrhovnim sudom Republike Srpske, a postavljeno je i pitanje da li su iskorištena sva moguća pravna sredstva u procesu. Predstavnici pozicije pojasnili su da revizija ne obustavlja obavezu isplate i da bi u suprotnom nastupila prinudna naplata cjelokupnog iznosa, te da je zahvaljujući sporazumu sa suprotnom stranom izbjegnuta blokada računa i plaćanje zateznih kamata.

Usvojena je i Strategija razvoja lokalnih puteva i ulica na području opštine za period do 2025. godine, kao i odluke o donošenju dijela regulacionog plana „Industrijska zona“ i utvrđivanju nacrta regulacionog plana „Park“, te izmjene i dopune Plana sistemske preventivne dezinsekcije i deratizacije za 2019. godinu.

Podršku odbornika dobili su i izvještaji o izvršenju budžeta opštine u periodu januar-mart ove godine, o uređenju gradskog građevinskog zemljišta u 2018. godini, o zimskom održavanju lokalnih putnih pravaca i gradskih ulica u periodu od 15. novembra 2018. godine do 15. marta 2019. godine.

Podržani su i izvještaj o godišnjoj realizaciji Plana utroška namjenskih sredstava za tehničko opremanje, izgradnju objekata i čuvanje vatrogasne opreme koju koristi Teritorijalna vatrogasna jedinica, te informacije o radu Prvostepene stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, o ostvarivanju prava boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca u Odbrambeno–otadžbinskom ratu, o radu nevladinih organizacija i udruženja građana na području opštine, o stipendiranju studenata i učenika u školskoj 2018/19.godini, o zapošljavanju na području opštine, broju i strukturi nezaposlenih lica kao i potrebnim kadrovima za razvoj opštine, o stanju javne rasvjete na području opštine, prijedlog programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta u 2019. godini.

Odbornici su izglasali i više odluka o prodaji nepokretnosti u svojini opštine putem prve licitacije pravnim i fizičkim licima, kao i donošenje odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Centar za socijalni rad.

Derventa Cafe/TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here