Vijesti Društvo Odustali od zahtjeva za uklanjanje spomenika HVO-a

Odustali od zahtjeva za uklanjanje spomenika HVO-a

0

Udruženje ratnih zarobljenika iz Dervente saopštilo je da neće tražiti uklanjanje spomenika pripadnicima 103. brigade HVO-a u katoličkom groblju Rabić iako vrijeđa srpske žrtve, jer su svjesni da ga niko neće ukloniti.

Odustali od zahtjeva za uklanjanje spomenika HVO-a

Predsjednik Udruženja Drago Knežević rekao je Srni da je spomenik udaljen samo stotinjak metara od mjesta gdje je u proteklom ratu bio logor za Srbe kroz koji je prošlo oko 200 civila.

Knežević naglašava kako je svima jasno da spomenik nema dozvolu za gradnju, ali da su inspektori svjesno okretali glave.

“Nećemo tražiti njegovo uklanjanje iako su srpski logoraši ogorčeni i podizanje spomenika smatraju kao stavljanje soli na još nezaliječenje rane, ali i kao provokaciju s obzirom na to da je podignut nedaleko od mjesta gdje je bio logor za Srbe”, ističe Knežević.

On je podsjetio da je i prije tri godine u mjestu Modran podignut sličan spomenik koji ni do danas nije uklonjen, iako su to logoraši tražili.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za inspekciju Tomo Nagradić ranije je rekao kako inspekcija izlazi po prijavi građana i da će, ukoliko stigne prijava, inspektori izaći na teren i konstatovati stanje, ali da ne mogu narediti uklanjanje spomenika.

Spomenik poginulim pripadnicima 103. brigade HVO-a na katoličkom groblju Rabić kod Dervente otkriven je na godišnjicu formiranja te jedinice. Pripadnici te brigade su sa stražarima u logoru Rabić, koji je bio smješten u bivšem skladištu JNA, mučili i ubijali srpske civile.

Srbi su u ovom logoru mučeni, silovani, prebijani i ubijani, a za te zločine niko nije procesuiran.

Derventski Srbi za svoje stradanje najviše terete ratno opštinsko rukovodstvo, koje je činila hrvatsko-bošnjačka koalicija, jer je naredilo formiranje logora za Srbe.

Ratni predsjednik Skupštine opštine Derventa bio je Vinko Begić, zvani Šiljo, načelnik tadašnjeg SUP-a Ivan Duspara, dok su predsjednici HDZ-a i SDA bili Iko Stanić i Sulejman Alijagić.

Srpski logoraši tvrde da su oni najveći krivci za njihovo stradanje tokom četveromjesečne okupacije grada od regularnih oružanih snaga iz Hrvatske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica iz Dervente.

SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here