Vijesti Najave i obavještenja Preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u vezi virusa “COVID-19”

Preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske u vezi virusa “COVID-19”

3

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile u Italiji, Kini, Južnoj Koreji i Iranu, gdje su zabilježeni slučajevi obolijevanja od virusa korona, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi uzimanja podataka i eventualnog preduzimanja epidemioloških mjera, odnosno davanja savjeta o daljem postupanju.

Iz Instituta ističu da je u slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja potrebno odmah telefonom obavijestiti nadležni dom zdravlja radi davanja daljih mjera prevencije.

S obzirom na trenutnu nepovoljnu epidemiološku situaciju u Italiji, iz Instituta preporučuje da se odgode sve ekskurzije učenika i organizovana putovanja u ovu zemlju do smirivanja novonastale situacije.

Iz Instituta podsjećaju građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta sa bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta sa osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju.

“Osobe koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije treba da prilikom kašljanja i kihanja prekrivaju nos i usta jednokratnim maramicama koje će nakon upotrebe baciti”, navode iz Instituta.

Iz Instituta navode da ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne treba da nose medicinsku masku.

“Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu maski za ljude koji imaju simptome Kovida-19 i za one koji brinu za osobe koje imaju simptome, poput kašlja i groznice”, navodi se u saopštenju.

Iz Instituta za javno zdravstvo Srpske naglašavaju da svakodnevno prate epidemiološku situaciju, te da će u skladu sa njom davati potrebne preporuke.

Derventa Cafe

3 KOMENTARI

  1. Ne.. to je Dom zdravlja i ni zakonom nije propisano da ima ista od navedenog. Eventualno oboljeli se upucuju na lijecenje u ustanove koje imaju odjel za stacionarni smjestaj.

  2. Pa zasto da idu u Dom zdravlja?????? Da prodju kroz Derventu ne bi li se koronavirus prosirio, a zdravstvo nam je takvo da najradije ne bi da komentarisem….

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here