Politika Opšti izbori 2018 Opšti izbori 2018: Započeo proces izrade spiska birača koji glasaju uz pomoć...

Opšti izbori 2018: Započeo proces izrade spiska birača koji glasaju uz pomoć mobilnog tima

0

Na dnevnom redu 50. sjednice Opštinske izborne komisije (OIK) razmatrano je pet tačaka, među kojima je i upućivanje dopisa ustanovama socijalne zaštite i drugim organima koji imaju podatke o licima koja su zbog starosti, bolesti i invaliditeta vezani za svoje domove, radi sačinjavanja izvoda iz konačanog Centralnog biračkog spiska za glasanje putem mobilnog tima.

Izvodi iz Centralnog biračkog spiska za navedenu populaciju sačinjavaju se na osnovu podataka nadležnih organa o ovim licima, te izražene volje ovih birača da na dan izbora glasaju u svojim domovima. Ovo će biti utvrđeno posebnom pismenom izjavom i pratećom medicinskom dokumentacijom.

Izborna komisija će najkasnije u roku od 40 dana prije održavanja izbora, pisanim putem zahtijevati od nadležnih organa podatke o ovim licima koja bi glasala u svojim domovima, te sačiniti spisak istih lica koji će dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH u odgovarajućem elektronskom obliku kako bi se sačinio izvod iz konačnog Centralnog biračkog spiska za ovu kategoriju birača. CIK će izbornoj komisiji dostaviti izvod u roku od 10 dana, a najkasnije pet dan prije održavanja izbora, saopšteno je iz OIK-a.

Zahtjevi za dostavu spiska biće upućeni Centru za socijalni rad, Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta, mjesnim kancelarijama, Udruženju građana “BiosPlus”, Međuopštinskoj organizaciji Saveza slijepih Dervente, Broda i Vukosavlja, Centru za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”, Udruženju roditelja omladine i djece sa posebnim potrebama “Sunce” i Domu za starija lica “Zlatni lug”.

Na sjednici je razmatran je i usvojen izvještaj o radu Opštinske izborne komisije za juli 2018. godine u kojem stoji da je komisija u julu održala dvije sjednice. U ovom periodu je ponovo, u saradnji sa Centrom za birački spisak opštine Derventa, izvršena analiza aktivnosti u vezi brisanja umrlih osoba. Dogovoreno je da se sedmično provjerava brisanje umrlih osoba i o tome dostavlja izvještaj Centralnoj izbornoj komisiji putem sedmičnog izvještaja o radu Centra za birački spisak.

Na 48. sjednici je donešena odluka o određivanju biračkih mjesta i razmatrane su dostavljene saglasnosti za lokacije biračkih mjesta za koje je komisija uputila pisane zahtjeve. Ostalo je da se potvrde lokacije za još tri biračka mjesta. Centar za birački spisak je, u ovom periodu, imao 85 posjeta odnosno provjera podataka.

U okviru tačke dnevnog reda koja se odnosi na pregledanje dostavljenih prijedloga ovjerenih političkih subjekata za članove i zamjenike članova biračkih odbora odlučeno je da se kontinuirano pregledaju prijedlozi političkih subjekata za članove biračkih odbora. Krajnji rok za imenovanje biračkih odbora je 7. septembar 2018. godine.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here