Politika Izbori 2016 OIK: Poznati preliminarni rezultati, čekaju se glasovi iz inostranstva

OIK: Poznati preliminarni rezultati, čekaju se glasovi iz inostranstva

0

U nedjelju, 2. oktobra, na području opštine Derventa održani su izbori za načelnika opštine i za novi odbornički saziv Skupštine opštine. Svoje biračko pravo iskoristio je 15.161 birač ili 50,82 odsto od ukupnog broja birača.

Birači su se mogli izjasniti na 46 redovnih biračkih mjesta, na biračkom mjestu u Narodnoj biblioteci glasalo je 220 birača na nepotvrđenim glasačkim listićima, a šest mobilnih timova je obišlo 130 birača koji su za Derventu glasali kod svojih kuća.

Na izvodu iz Centralnog biračkog spiska u Derventi je registrovano 33.817 birača, od kojih je 28.465 imalo mogućnost da glasa na redovnim mjestima dok ostali glasaju u odsustvu ili putem pošte. Ako se saberu redovna biračka mjesta, glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima i glasanje putem mobilnog tima, proizilazi da je na birališta u opštini izašlo 54,6 odsto građana sa pravom glasa.

Prema riječima Cvije Aničića, predsjednika Opštinske izborne komisije, lokalni izbori su protekli u najboljem redu i bez ikakvih incidenata. Izbore je pratio veliki broj posmatrača političkih subjekata, kao i predstavnici Udruženja građana “Pod lupom” i niko od njih nije imao pismenih primjedbi, ni na jednom biračkom mjestu.

“Opštinska izborna komisija je obavila sve neophodne pripreme za normalno odvijanje izbornog procesa, od imenovanja i obuke biračkih odbora, preko prijema i distribucije izbornog materijala do njegovog otpremanja u Sarajevo. Želim još jednom da se zahvalim svim učesnicima izbora, političkim subjektima na izuzetno korektnoj izbornoj kampanji i na sam dan održavanja izbora, svim članovima biračkih odbora, posmatračima kao i pripadnicima policije i sredstvima informisanja”, rekao je Aničić.

Prema preliminarnim podacima sa kojima raspolaže Opštinsak izborna komisija, kandidat SNSD za načelnika opštine Milorad Simić odnio je ubjedljivu pobjedu nad kandidatom Saveza za promjene Nadetom Planinčevićem i time osvojio četvrti uzastopni mandat. Povjerenje Simiću dalo je 9.306 birača dok je za Planinčevića glasalo 5.096 birača.

Na izborima za Skupštinu opštine SNSD je potvrdio svoju izbornu pobjedu osvojivši 4.473 glasa, od ukupno 14.406 važećih glasova, pa će imati i najviše odbornika u derventskom parlamentu. Na drugom mjestu je Srpska demokratska stranka (SDS) sa 3.263 glasa, na trećem Partija demokratskog progresa (PDP) sa 1.459 osvojenih glasova, potom slijede Ujedinjena Srpska sa 1.274, Narodni demokratski pokret sa 990, Demokratski narodni savez sa 844, Socijalistička partija sa 840 glasova, a blizu izbornog praga je Srpska napredna stranka sa 483 glasa. Male šanse da “uđe” u lokalni parlament ima Socijal-demokratska partijaBiH sa 323 glasa, a bez šansi su Napredna stranka, Unija socijaldemokrata BiH, Ekološka partija RS, Liberalna stranka BiH, Demokratska stranka invalida BiH, dok jedini nezavisni kandidat Zlatko Tolić do sada ima tri glasa. Skoro je sigurno da će u Skupštinu ući i jedan broj stranaka sa hrvatskim predznakom, bilo HNS BiH koji sada ima 242 glasa ili HDZ sa 145 glasova, a koji svoju šansu vide u glasovima iz inostranstva.

Prema ovim rezultatima (bez glasova iz inostranstva) SNSD bi imao 9 mandata, SDS 7, PDP 3, US 3, NDP 2, SP 2, DNS 2 i SNS 1. Treba istaći da će glasovi iz inostranstva zasigurno uticati na raspodjelu mandata, jer se očekuje ulazak hrvatskih stranaka u Skupštinu.

Milorad Simić osvojio je četvrti uzastopni mandat.

“Domaćinski i korektan odnos, transparentnost i pristupačnost su recept za razvoj lokalnih zajednica. Derventa je u tome uspjela. Nema laganja, samo trud i rad i to je razlog zašto su građani meni i mom timu ponovo dali povjerenje”, rekao je Simić za Press RS i najavio da će se po isteku četvrtog mandata povući iz politike, ali da će njegov tim nastaviti utabanim putem.

12

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here