Vijesti Politika OIK: Usvojen Izvještaj o radu za 2016. godinu

OIK: Usvojen Izvještaj o radu za 2016. godinu

0

oik

Na sjednici Opštinske izborne komisije (OIK), koja je održana 16. januara, razmatran je i usvojen Izvještaj o radu za 2016. godinu koji je upućen i Centralnoj izbornoj komisiji.

Predsjednik OIK Cvijo Aničić kaže da je prošla godina bila izborna i po svim ocjenama komisija je ispunila sve postavljene zadatke da bi izbori prošli bez ikakvih problema, u fer i korektnoj atmosferi. To potvrđuje i podatak da Opštinska izborna komisija nije primila nijedan prigovor ni u jednom izbornom periodu.

U periodu od 22. januara do 10. novembra 2016. godine Opštinska izborna komisija je održala ukupno 29 sjednica, a pred same izbore bila je i u stalnom zasjedanju.

Sredstva za finansiranje lokalnih izbora obezbijeđena su iz budžeta opštine, u ukupnom iznosu od 116.096 maraka.

Aničić je posebno naglasio izuzetno korektnu saradnju sa lokalnom upravom, posebno sa načelnikom opštine Miloradom Simićem i Skupštinom opštine. Takođe, ostvarena je dobra saradnja i sa svim učesnicima lokalnih izbora i biračkim odborima. Povećane su i naknade članovima biračkih odbora, a komisija je uspjela da isfinansira i sve druge troškove koje je imala tokom priprema za izbore, što je sigurno rezultat dobrog planiranja sredstava neophodnih za provođenje izbora.

U izvještaju o radu za prošlu godinu navedeni su i neki problemi sa kojima se Opštinska izborna komisija susretala u izbornom procesu. To se prije svega odnosi na imenovanje predsjednika biračkih odbora, te je CIK-u upućen prijedlog oko izmjene Izbornog zakona BiH. Suština prijedloga se odnosi na pravo opštinskih izbornih komisija da imenuju predsjednike biračkih odbora, poštujući određene kriterijume oko školske spreme i izbornog iskustva, a ne  da su, kao do sada, ograničeni prijedlozima koji dolaze od strane učesnika izbora.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here