Vijesti Kultura i obrazovanje Oktobarski dani kulture u biblioteci “Branko Radičević”

Oktobarski dani kulture u biblioteci “Branko Radičević”

0

Manifestacija „Oktobarski dani kulture“ obilježena je nizom aktivnosti i u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“. Biblioteka je tokom cijelog mjeseca oktobra poklonila korisnicima besplatan upis.

Oktobarski dani kulture u biblioteci Branko Radicevic

Takmičenje u recitovanju organizuje se već pet godina i ove godine je učešće uzelo više od trideset osnovaca i dvadeset srednjoškolaca. Za osnovce takmičenje se odvijalo u dvije kategorije: od prvog do petog i od šestog do devetog razreda.

U kategoriji od prvog do petog razreda najbolja je bila Marija Milinković, drugo mjesto su podijelili Luka Milinković i Teodora Petković, a treće Mateja Lugonjić i Nataša Kojić. U kategoriji od šestog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Jovana Markuljević, druga je Svjetlana Todorić, a treća Jovana Đurđević. I srednjoškolci su publici predstavili svoje govorne sposobnosti, najbolji su bili Katarina Matić, Miloš Ratkovac i Damjana Vidičević.

Promocija knjige „Kuda ide naša omladina“, autorke Biljane Spasić iz Kragujevca, privukla je pažnju posjetilaca. U knjizi autorka pokreće pitanje opstanka srpskog naroda na Balkanu navodeći činjenicu da je demografski sunovrat srpskog naroda počeo u Prvom svjetskom ratu, nastavljen u Drugom, a pratile su ga razne nesreće i nedaće. I danas bilježimo pad nataliteta, prosjek rođene djece je 0,86 posto po porodici . Ona spas vidi u omladini kroz stvaranje zdrave i višečlane porodice.

Za djecu koja pohađaju igraonicu i za njihove roditelje biblioteka je organizovala je posjetu Dječijem pozorištu u Banjaluci gdje su odgledali predstavu “Ježeva kučica”.

derventa.ba

PODIJELI