Vijesti Kultura i obrazovanje Ono što nije zapisano pripada zaboravu

Ono što nije zapisano pripada zaboravu

0

U zajedničkom izdanju Srpskog knjižnjvnog kluba ”Vihor” i Književne zajednice ”Vaso Pelagić” Banjaluka iz štampe je izašla nova knjiga Savka Pećića Pese, pod nazivom ”Život i sjećanja”.

Ono sto nije zapisano pripada zaboravu

O knjizi književnik Milorad Mišo Đurđević je rekao da malo ko u bližem i širem nemalom pjesničkom okruženju zna svoja doživljenja iskazati na način kako to prepoznatljivo ”radi” Savko Pećić u dijelu pjesama posvećenih mladosti i njenim radostima, zbog poštivanja Ljepote tih vremena.

”Da li mi se učinilo da sam, nakon čitanja rukopisne zbirke pjesama i tri priče sinoć usnio: ”…u mom sokaku graja djece, cvrkut ptica odjekuje, uz uho zrikavci pjesmi mi sriču, moj zavičaj sav se pretvorio u zrele kruške i jabuke; sve je to moje, i rod plod god, i  tvrda zemlja, i ostruga lozara, i izvor ispod kamena; pored potoka čuju se prakljače na viru zaleđenom, a sve sa Ognjišta”?!

Pjesnik Slavko Pokrajac u svojoj besjedi u recenziji, kaže da dobro poznaje stil i stvaralštvo, koje donosi Pećić u svojoj novoj knjizi i da je to knjiga koja može da obraduje sve ljubitelje lijepe pisane riječi.

”Poznavajući dobro pjesnika i novinara Savka Pećića i njegovo pjesničko – novinarsko putešestvije od naslova ”Sa suzama žita ostaju”, ”Jenki na Balkanu”, pa preko ”Kaskada” i ”Manastirskih zborenja”, sve do ovog najnovijeg rukopisa ”Život i sjećanje”, ne mogu a da ne kažem da mu je već osigurano zapaženo mjesto u vremenu i prostoru savremene srpske knjižnjevnosti.

Pjesnikova misao tkana je u slobodnom stihu i nije sputana klasičnim i zahtjevnim pjesničkim formama. Zato je tako lepršava i slobodna kao ptica. Najteže je izgraditi sopstveni stil, a ”Pesa” je po tome prepoznatljiv. Stil, mu je blago rečeno, takav da za običnog čitaoca predstavlja neku vrstu enigme, ali za one istinske ljubitelje lijepo pisane riječi predstavlja nesvakdašnji doživljaj.’

‘Ovo je do sada šesta knjiga Savka Pećića Pese, koji se pojavljuje u još najmanje 60 zajedničkih izdanja, a bavi se i publicistikom. Hroničar je svog vremena, a kao novinar objavio je više stotina reportaža, koje su izrodile dvije objavljene knjige ”Derventske kaskade” i ”Životok ”. Za mnogografiju o manastiru u Donjoj Bišnji ”Živi izvor duhovne vode” dobio je nagradu ”Poslanica Bogu” , književne zajednice ”Vaso Pelagić” Banjaluka.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI