Vijesti Kultura i obrazovanje Oprostili se od godine na izmaku: „Bosiljkovići“ sa gostima iz Švedske priredili...

Oprostili se od godine na izmaku: „Bosiljkovići“ sa gostima iz Švedske priredili veliki koncert – FOTO

0

Dvije stotine članova svih sekcija Kulturno-umjetničkog društva „Bosiljak“ večeras je u prepunoj Velikoj sali dervetskog Centra za kulturu održalo Novogodišnji koncert. Gosti večeri bili su članovi SKUD „Krajišnici“ iz Švedske.

Želja nam je bila da predstavimo prvenstveno svoje članove, jer svi oni rade tokom čitave godine, a posebno one najmlađe, na kojima počiva budućnost „Bosiljka“, rekla je Stana Nagradić, umjetnički rukovodilac društva.

Ove godine smo puno radili, stvorili smo i novu koreografiju pod nazivom „Šta to sija, nane“, zasnovanu na igrama iz Vladičinog hana, za koju smo kompletirali nošnje i sve drugo potrebno. Nanizali smo mnogo dobrih nastupa i nadam se da ćemo tim putem nastaviti i dalje. Naredne godine putujemo u Katar, a nadamo se da ćemo nastupiti i u Portugaliji, istakla je Nagradićka.

>> Intervju sa Stanom Nagradić pročitajte OVDJE.

Ona je dodala da su zajedno sa gostima iz Švedske brojnoj publici priredili divan program i lijepu uvertiru u novogodišne praznike.

Kristina Kerekeš se folklorom bavi već deset godina, od kojih dvije u Švedskoj, gdje se doselila iz Srbije.

U Srbiji se sa folklorašima radi malo ozbiljnije, dok je u Švedskoj je ipak više akcenat na druženju. Mene nastupi ispunjavaju, volim igru i muziku, i uvijek puno mi je srce, kaže Kristina, napominjući da su već sklopljena prijateljstva sa domaćinima iz Dervente.

Inače, na koncertu su se predstavila sva tri ansambla KUDM „Bosiljak“ izvođenjem različitih igara, ženska vokalna grupa i mažoretkinje ovog društva, te instrumentalisti na šargiji i violini. Ansambl gostiju iz Švedske predstavio se „Glamočkim kolom“ i „Vlaškim igrama“.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here