Politika Opšti izbori 2018 Opšti izbori 2018: I Dervenćani u nedjelju izlaze na birališta

Opšti izbori 2018: I Dervenćani u nedjelju izlaze na birališta

0

U nedjelju, 7. oktobra, održaće se Opšti izbori 2018, na kojima će Dervenćani, zajedno sa građanima Republike Srpske, odlučiti ko će u narednom mandatu biti srpski član Predsjedništva BiH, te predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske, odnosno koji od kandidata će nas predstavljati u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kandidati za članove predsjedništva BiH su sadašnji član Mladen Ivanić (Savez za pobjedu), predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD), Mirjana Popović (SNS) i Gojko Kličković (Prva SDS), dok će u borbu za mandat predsjednika i dva potpredsjednika Srpske čak 37 kandidata. Ipak, jasno je da će se u fotelju predsjednika zasjesti ili aktuelna premijerka Željka Cvijanović (SNSD) ili Vukota Govedarica (Savez za pobjedu).

Biračko pravo u Derventi ima 33.812 glasača, od kojih je nešto manje od 3.000 prijavljeno za glasanje iz inostranstva. Glasači će moći da svoju građansku dužnost obave na 42 redovna biračka mjesta (spisak pronađite OVDJE), od 7 do 19 časova, dok je biračko mjesto za glasanje u odsustvu je u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“.

Svoje mjesto glasanja svaki birač može provjeriti unošenjem podataka na stranici CIK-a (kliknuti OVDJE) ili slanjem matičnog broja na telefon 091 12 12 12.

Novina u ovom izbornom ciklusu jesu providne kutije, koje bi trebale doprinijeti većoj transparentnosti izbornog procesa. Izborna tišina nastupa 6. oktobra od 7 časova.

Kandidati najvećih derventskih stranaka

Iz naše izborne jedinice, koja pored Dervente obuhvata Brod, Vukosavlje i Modriču, biraju se četiri poslanika za novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske.

Nije bilo većih iznenađenja kada su u pitanju kandidati za NS RS iz Dervente. Priliku za novi mandat poslanika iz vladajućeg SNSD-a imaju Igor Žunić i Vesna Jungić, dok je treći kandidat ove stranke privrednik Radovan Pazurević. Žunić je i nosilac liste ove stranke za čitavu izbornu jedinicu.

Kandidati derventskog SDS-a za ovaj nivo vlasti su Nade Planinčević, Slobodanka Mrđa, Milorad Bjelošević i Tanja Tepić. U borbu za mandate ispred PDP-a će nosilac liste Milan Đukić, te Sanja Dimitrić i Mirko Petrić.

OO Socijalističke partije kandidovao je Biljanu Nenadić, Slavena Gojkovića, Milanku Đukić i Živka Vukićevića, dok je Demokratski narodni savez povjerenje je dao Miri Simiću i Draganu Pajiću.

Kandidati Ujedinjene Srpske su Staniša Mikerević i Miodrag Tešendić, dok je nosilac liste NDP-a u ovoj izbornoj jedinici Danijela Subotić, a kandidati iz Dervente su i Borko Kitić, Milijan Živković i Nikolina Tepić.

Dvije najveće stranke imaće i kandidate za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a to su Maja Pjeranović (SNSD) i Aleksandar Bogosavac (SDS).

Derventa Cafe – Opšti izbori 2018

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here