Vijesti Društvo Osim želje za povratkom Posavljaka mora postojati i volja vlasti

Osim želje za povratkom Posavljaka mora postojati i volja vlasti

0

Predsjednik FBiH Živko Budimir otvorio je  Međunarodnu smotru folklora u Derventi koju je organizirao Župni ured Derventa, u nedjelju 22. aprila 2012. godine. Ovoj kulturnoj manifestaciji, između ostalih, prisustvovao je i ministar za izbjeglice i raseljene RS-a Vlade RS Davor Čordaš. Obraćajući se velikom broju okupljenih na trgu ispred obnovljene crkve, Budimir je, pored ostalog, rekao:

Osim zelje za povratkom Posavljaka mora postojati i volja vlasti

“Niste sami i obećavam vam da nećete biti prepušteni na volju i nevolju lokalnim vlastima. Čvrsto vam obećavam da ću jednakim žarom kao i dosad tražiti rješenja problema za Bosansku Posavinu i da ću glas o nepravdi nanesenoj ljudima ovoga kraja prenositi širom svijeta”.

Predsjednik Budimir je pozvao svoje kolege, dužnosnike iz oba entiteta, ali i dužnosnike međunarodne zajednice da podupru povratak kojim, kako je kazao, nije zadovoljan. Govor predsjednika Budimira pozdravljen je velikim oduševljenjem i komentarima kako je ovo prvi put da jedan dužnosnik iz reda hrvatskog naroda govori ovakvom energijom, ali i ulaže konkretne napore za povratak Hrvata u Posavinu.

“Posavina je Bogom dana zemlja za ugodan život na njoj, plodna i raskošna. Zemlja dobrih i radišnih ljudi. Povratak Posavljaka značit će procvat Posavine, ali proces povratka nije tako jednostavan. Osim želje za povratkom Posavljaka, mora postojati i volja vlasti, političkih dužnosnika, kako ovih lokalnih, ovdje, koji moraju prestati sa raznim opstrukcijama tako i vlasti viših razina, pa i susjedne nam Hrvatske kao i Europske unije koji moraju snažnije poduprijeti povratak. Sa tim odnosom, ja osobno nisam zadovoljan, a iz kontakata sa vama spoznao sam kako niste niti vi. Zato koristim i ovu priliku da pozovem moje kolege po političkoj funkciji, iz Federacije, a, napose iz Republike Srpske, da prepoznaju značenje povratka za oporavak Bosanske Posavine za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju”, kazao je, između ostalog, predsjednik Federacije BiH danas u Derventi.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here