Vijesti Kultura i obrazovanje Osnova za proširenje: Interesovanje za upis na smjer CNC tehničar veliko

Osnova za proširenje: Interesovanje za upis na smjer CNC tehničar veliko

0

Sve izraženija potreba za stručnjacima za kompjutersko upravljanje mašinama (CNC) u RS i mogućnost brzog zaposlenja podstakla je brojne učenike da upišu ovo zanimanje, što ide na ruku privrednicima koji godinama vape za ovim kadrom, piše Glas Srpske.

Do sertifikata o poznavanju rada na CNC mašinama proteklih godina moglo se doći samo prekvalifikacijom, a od prošle školske godine u nekoliko srednjih škola uveden je smjer CNC tehničar.

Obezbijeđena praksa na savremenim mašinama, siguran posao i plata od oko 1.500 maraka, motivisali su stotine svršenih osnovaca da se školuju za ovo zanimanje. Iako je školska godina tek počela, nisu rijetki ni đaci koji su upisali neka druga zanimanja i već žele da se prebace na ovaj smjer.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ističu da je u ovoj školskoj godini u 12 škola, uglavnom tehničkih i mašinskih, upisano 283 učenika u zanimanje CNC tehničar, dok ih je u prošloj godini bilo 74.

Šansu da steknu diplomu CNC tehničara od ove godine dobili su i učenici u Derventi, gdje je u Stručnoj i tehničkoj školi upisano jedno odjeljenje za ovo zanimanje.

Interesovanje za CNC tehničare bilo je ogromno. Prema planu i programu upisali smo jedno odjeljenje od 20 učenika, a prijavilo ih se duplo više, tako da realno postoji osnov da već od iduće školske godine tražimo još bar jedno odjeljenje, rekla je direktorica ove škole Branka Jović.

Uskoro bi sa radom trebalo da započne i posebna jedinica za ovaj vid obrazovanja i pri SŠC “Mihajlo Pupin”.

Glas Srpske/Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here