Vijesti Društvo Osnovano udruženje prevarenih žiranata

Osnovano udruženje prevarenih žiranata

0

Vraćanje tuđih dugovanja postalo je i u Derventi, kao i u većini ostalih sredina u BiH, ozbiljan problem. Zato smo osnovali Odjeljenje Udruženja za zaštitu žiranata.

Osnovano udruzenje prevarenih ziranata

Izjavio je ovo za “Glas Srpske” jedan od inicijatora osnivanja Odjeljenja Drago Nagradić. Sve više je prevarenih i izmanipulisanih žiranata, čija je dobra volja da nekome pomognu u dosta slučajeva grubo zloupotrijebljena.

Pomažući drugima, zapali smo u nevolje i doveli svoje porodice ili preduzeća na ivicu bankrota, a odnosi između dužnika, povjerilaca i žiranata su toliko komplikovani da se može govoriti čak i o svojevrsnoj “dužničkoj krizi” -istakao je Nagradić.

Prema njegovim riječima, Odjeljenje Udruženja za zaštitu žiranata formirano je da bi se zaštitili od grubog nasrtaja banaka i mikrokreditnih organizacija na imovinu prevarenih žiranata.

– Nas tridesetak koji smo prisustvovali prvom skupu bilo je garant za oko milion maraka, a taj podatak dovoljno govori o složenosti problema. Mi smo grubo prevareni ne samo od dužnika, odnosno nekoga kome smo željeli da pomognemo, nego i od banaka i mikrokreditnih organizacija, pa čak i od državne institucije kao što je Agencija za bankarstvo – kaže Nagradić.

On dodaje da je lepeza načina prevara vrlo široka, ali da je u konačnom ishodu rezultat uvijek isti.

– Banke i mikrokreditne organizacije odobravale su dužnicima iznose veće nego što je žirantima prikazivano, pa smo na taj način prezaduživani a da toga nismo bili ni svjesni – naglasio je Nagradić.

Istakao je da se jedna od aktivnosti koje će biti pokrenute odnosi na pokretanje izmjene zakonske regulative.

– To treba da bude urađeno jer sadašnja rješenja ostavljaju prostor za manipulaciju. Isto tako, tražićemo da se napravi mehanizam koji će natjerati davaoce kredita da potraživanja naplaćuju od dužnika, a ne od žiranta -zaključio je Nagradić.

Č.V. – Glas Srpske

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here