Vijesti Društvo Osnovano udruženje za integrativnu medicinu Srpske

Osnovano udruženje za integrativnu medicinu Srpske

0

 U Derventi je danas održana Osnivačka skupština Udruženja za integrativnu medicinu Republike Srpske (RS), koje je treće udruženje ove vrste u Evropi.

Osnovano udruzenje za integrativnu medicinu Srpske

Predsjednik Udruženja za integrativnu medicinu RS Miroslav Duronjić rekao je Srni da se stvaranjem ovog udruženja pokreće medicina, koja nije alterantivna u smislu da ignoriše školsku medicinu već sa njom simbiozno djeluje na svim mjestima na kojima ona ne djeluje.

“Klasična medicina ima svoje limite, a to znači tretman određenih oboljenja koji stoji na mjestu, koji nije uspješan i koji se zasniva na tretmanu simptoma, a ne uzroka oboljenja”, istakao je Duronjić.

On je dodao da su ciljevi Udruženja za integrativnu medicinu edukacija ljekara koji su nedovoljno edukovani klasičnim školovanjem na medicinskim fakultetima u vidu kurseva i škola, pa do eventulnog fakulteta za integrativnu medicinu na teritoriji RS.

Integrativna medicina je novi pravac u medicini koji je nastao kao odgovor na limite, prije svega alopatske medicine, ali i grana komplementarne i alternativne medicine pojedinačno.

Termin integrativna medicina koristi se unazad posljednjih dvadesetak godina kako bi opisao medicinu bez ideoloških granica. To znači da ljekari jedino brinu kako da bolesnici ozdrave i u tom smsilu preduzimaju sve što je sigurno i korisno.

Integrativna medicina nastaje kombinacijom konvencionalne medicinske terapije i komplementarne terapije koja zadovoljava kriterije medicine osnovane na dokazima za sigurnost i korisnost.

Integrativna medicina je sistem liječenja koja uzima u obzir ukupnu osobu, njeno tijelo, um i duh, uključujući i sve aspekte stila života, a naglasak stavlja na terapijski odnos – partnerstvo pacijent-terapeuti koristi sve prikladne terapije, konvencionalne ili/ i alternativne.

Tekst: SRNA 

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here