Vijesti Kultura i obrazovanje Osnovci OŠ “19. april” predstavom pokazali kako se boriti protiv diskriminacije

Osnovci OŠ “19. april” predstavom pokazali kako se boriti protiv diskriminacije

0

Svoje viđenje diskriminacije danas su u obliku interaktivne predstave na zanimljiv način pokazali učenici Osnovne škole „19. april“ iz Dervente.

Naime, predstavom, koju su osmislili uz pomoć trenera Denisa Hadžića  i nastavnice Daliborke Malešević, publici su, na primjeru jednog školskog odjeljenja, a uz pomoć svojih drugara u publici, na vrlo uvjerljiv način predstavili kako zapravo izgleda diskriminacija u nacionalnom i vjerskom, ali i svakom drugom pogledu, jer je sama suština ove pojave identična.

Projekat Mediacentra „Forum teatar: Živimo različitosti“ započeo je prošle godine, a osnovni koncept ovakve vrste predstave jeste da publika bude dio samog programa.

– Publika je tu bila da popravi situacije koje smo mi na sceni namjerno napravili, pune diskriminacije i drugih teških tema. Danas je više onih koji diskriminišu, neko onih koji su diskriminisani, a najveću grupu čine oni njemi pomatrači, oni koji takve situacije bilježe mobitelima, dok malo ko zapravo pokušava da pomogne. Želio bih da pohvalim desetak đaka i nastavnicu Daliborku Malešević, koji su puna četiri dana radili, i mislim da je svako od njih shvatio šta je diskriminacija i kako je to biti manjina, te da su naučili da je u takvim situacijama neophodno da reaguju. Sve to ispratila je ispratila i sjajna publika, istakao je Denis Hadžić Gigo, trener u okviru radionice.

B. N. – Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here