Vijesti Društvo Ostaci “Babinog hrasta” spomenik dendrološkom naslijeđu Dervente

Ostaci “Babinog hrasta” spomenik dendrološkom naslijeđu Dervente

0

U Gradskom parku ovih dana je postavljen dio ostataka nadaleko poznatog Babinog (Pušnikovog) hrasta koji je vijekovima stasavao u Lugu.

Jedno od najstarijih i najraskošnijih stabala u Srpskoj – hrast lužnjak – zimus je otišao u istoriju nakon nevremena koje je dokrajčilo stablo načeto zubom vremena.

Hrast je stasavao, pretpostavlja se, oko 300 godina, dosegao je visinu od 20 metara i prečnik od oko 190 cm.

Bio je pod zaštitom Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodne rijetkosti NR Bosne i Hercegovine od 1965. godine kao prirodna i dendrološka rijetkost. Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa ga je revalorizovao 2017. godine kao objekat prirodnog nasljeđa.

Ipak, osim kroz predanja, uspomena na ovo dendrološko dobro od sada će biti očuvano i na ovaj način, a znamenitost je upotpunjena i tablom sa najvažnijim informacijama.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here