Vijesti Društvo Ostavljeni mališani žude za igračkama

Ostavljeni mališani žude za igračkama

0

Osmogodišnjeg Aleksandra Popadića i njegovog godinu dana mlađeg brata Mihaela zadesila je teška životna sudbina, majka ih je bez pozdrava napustila, a otac je uhapšen u Hrvatskoj zbog trgovine narkoticima.

Ostavljeni malisani zude za igrackama 1

Gotovo dvije godine žive sa bakom i djedom Persom (65) i Mirkom (72) Popadićem koji gotovo da nemaju nikakva primanja, ali imaju bezgraničnu ljubav koju svakodnevno pružaju svojim unucima.

Ni krivi ni dužni, željni majčinog zagrljaja i očeve pažnje, Aleksandar i Mihael su preko noći morali odrasti.

Aleksandrovo zdravstveno stanje je za sada dobro, ali dovoljno je reći da je mali Aco nakon majčine “odluke”, postao gotovo zavisan o tabletama zbog jakih bolova u predjelu glave.

Ostavljeni malisani zude za igrackama 2

Iako nemaju na sebi čistu odjeću, pristojnost na kakvoj bi im vršnjaci pozavidjeli i odlične ocjene u školi su dovoljan razlog da se potvrdi kako stari Popadići dobro rade posao u vezi s vaspitanjem unuka i pored svih muka koje su ih zadesile.

“Sami se brinemo za njih dvojicu, evo još malo pa će biti dvije godine. Dječaci su to, nije lako. Majka ih je napustila preko noći, oca su im uhapsili u Hrvatskoj i ne znamo kada će se vratiti, a dječacima je to sve neko trebalo da objasni i nije bilo lako”, prisjetila se kroz suze baka Persa.

Dodala je kako su do juna prošle godine živjeli u trošnoj kući na Motajici odakle je Persa pješke svaki dan vodila starijeg Aleksandra do škole u Derventi.

Kako nesreća uvijek ide “u paru”, Popadiće i njihove unuke 28. juna prošle godine na Vidovdan zadesila je nova nevolja, a tragedija je izbjegnuta za dlaku.

Naime, obilne padavine koje su pogodile Derventu i okolinu u ljeto prošle godine, prouzrokovale su klizište koje je bukvalno progutalo kuću Popadića, a umalo i ukućane koji su spavali.

Zahvaljujući pribranosti bake Perse, svi su spaseni, a malog Mihaela je tada šezdesetčetvorogodišnja baka, u posljednjim trenucima izvukla iz blata koje ga je zatrpalo.

Centar za socijalni rad u Derventi u saradnji sa lokalnom opštinom i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS, napravio je plan da Popadićima bude napravljena nova kuća, prva faza je završena, a kako nam je potvrđeno uskoro bi trebalo da počnu i završni radovi.

No, i pored teške sudbine baki Persi niti djedu Mirku nije palo na pamet da bilo koga mole za pomoć.

“Dođite da vidite našu novu kuću. Morate je vidjeti, lijepa je, stvarno. Mi ćemo tamo uskoro živjeti”, bez imalo ustručavanja bilo je prvo što su braća Popadić rekli ugledavši nepoznate ljude na vratima šumarske kuće u kojoj trenutno borave sa bakom i djedom.

Blatnjavog lica i ruku, puni života, Aleksandar i Mihael su uzbuđenim glasom pričali kako će se uskoro useliti u novoizgrađenu kuću, a kako će dobiti i nove igračke, jer su dobri u školi i slušaju baku.

I dok se njihovi vršnjaci “kupaju” u igračkama, Aci i Mihaelu samo jedna igračka uljepšala bi crnu sudbinu koja im se naslonila na mala leđa.

Kako bi život ovim dječacima učinili ljepšim i sretnijim, molimo sve one koji mogu da na bilo koji način zajedno pomognemo Popadićima u opremanju budućeg doma, ali i nabavci igrački za male Acu i Mihaela.

Svi ljudi dobre volje mogu se javiti na broj telefona “Nezavisnih novina” 051/331-800 ili na mail [email protected].

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here