Vijesti Sport Ostvareni zacrtani planovi: 150 omladinaca Tekstilca vrijedno uči prve fudbalske korake –...

Ostvareni zacrtani planovi: 150 omladinaca Tekstilca vrijedno uči prve fudbalske korake – FOTO

0

Iza Omladinskog pogona FK Tekstilac je uspješna godina tokom koje je ostvareno nekoliko sjajnih individualnih i ekipnih dostignuća.

Muamer Hamzić proglašen je najperspektivnijim kadetom Područnog fudbalskog saveza Doboj, kadetska selekcija nalazi se na trećem mjestu Omladinske lige BiH (sjever A), a ukupno 16 članova pretpionirskog, pionirskog i kadetskog uzrasta učestvovalo je na završnim selektiranjima za reprezentaciju Republike Srpske, od kojih su dva bila upravo u Derventi.

Omladinski pogon broji oko 150 članova raspoređenih u pet takmičarskih selekcija i školu fudbala.

Dvije najstarije selekcije, juniori i kadeti, oslobođeni su plaćanja članarina, a takmiče se u Omladinskoj ligi BiH (grupa sjever), u kojoj učestvuje 11 klubova iz Gradačca, Gračanice, Orašja, Doboja, Modriče, Teslića i drugih gradova. Tri takmičarske selekcije pioniri, predpioniri i pjetlići igraju odličnu Kvalitetnu ligu Republike Srpske koja obuhvata četiri područna saveza sa 16 klubova, a za njihovo fudbalsko sazrijevanje su bitni mečevi protiv vršnjaka banjalučkog Borca i Željezničar Sport tima, Rudara iz Prijedora, Kozare i ostalih najboljih klubova zapadnog dijela Srpske, pojašnjava Plisnić.

Sa starijim selekcijama rade treneri s UEFA licencama dok sa pjetlićima i školi fudbala rade dva trenera sa završenim Fakultetom fizičkog vaspitanja. Svaka generacija ima svoje specifičnosti, a osnov svega je uživanje djece u fudbalu, što više ponavljanja fudbalskih koraka, bez opterećenja rezultatom, smatra Plisnić.

Rezultati rada u Omladinskom pogonu trebaju da budu vidljivi u kadetskim i juniorskim selekcijama, da se pokaže šta se radilo s njima u omladinskom pogonu. Ove polusezone najbolje rezultate je ostvarila kadetska selekcija koja je završila na trećem mjestu Omladinske lige BiH grupa sjever sa šest pobjeda, tri remija i jednim porazom. U mlađim uzrastima nisu bitni plasmani na tabelama niti pojedini turniri, već da mladi fudbaleri stiču fudbalsko znanje i da ga unapređuju. Kao i inače, ključna je posvećenost trenerskom poslu, da treneri nauče i pomognu dječake kako da rješavaju fudbalske probleme, da im ukažemo na greške i nađemo bolja rješenja, ali tako da oni to mogu shvatiti. Sa djecom se mora raditi na smislu za igru, tehnici, kordinaciji i brzini, a ne gledati samo rezultat ili forsiranje neke taktike u igri radi samog rezultata, jasan je Plisnić.

Tokom jesenje polusezone takmičarske selekcije kluba su odigrale 62 zvanične utakmice u ligama BiH i RS, dok je u ljetnom periodu svaka selekcija odigrala desetak prijateljskih utakmica tako da su mladi fudbaleri od ljetos gotovo svakog vikenda sticali iskustvo kroz utakmice.

Po planu i programu četiri starije selekcije treniraju obavezno 4 puta sedmično plus odigravanje utakmice, dok pjetlići i škola fudbala rade 3 puta sedmično uz utakmice, i to zvanične za pjetliće, a prijateljske za školu fudbala. Treninzi se održavaju u poslijepodnevnim časovima na terenu s vještačkom podlogom na Gradskom stadionu Derventa, opisuje Plisnić.

Nakon završene jesenje polusezone uzrasti od 2008 do 2012 godišta su polovinom već novembra krenuli sa utakmicama pete po redu Zimske regionalne lige u kojoj učestvuje 8 klubova regije, a nedavno je zavšen njen prvi dio.

Radi se o odličnom takmičenju koje već pet godina pomaže našim mališanama da uče fudbalske lekcije i u zimskom periodu, naglašava Plisnić.

Jesenas je Omladinski pogon proveo i humanitarnu akciju za pomoć u liječenju Alekse Vasića iz Zvornika tokom koje je skupljeno više od 700 maraka.

Nastavak treninga i utakmica biće krajem januara kada mlađe selekcije nastavljaju sa Zimskom ligom, dok starije selekcije počinju s pripremama za drugu polusezonu.

Prepoznat trud

I ove godine omladinske kategorije su podržali privrednici i lokalna zajednica. Preduzeće „MB Motors“ donirao je 50 majica za predpionire i pjetliće, „K-Uni plus“ je pionirskoj selekciji kupio komletnu opremu koja je uključivala dresove, šorceve, štucne, trenerke i torbe. Milivoje Duronja iz Luksemburga poslao je 16 pari kopački koji su podjeljeni najstarijim selekcijama, dok je bh. Internacionalac Sanjin Prcić donirao 7 pari kopački.

Najvrednija donacija je stigla od opštine Derventa, a sastoji se od 150 komada dukseva i čarapa za trening za sve članove Omladinskog pogona, koji su posebno dobrodošli dolaskom hladnijeg vremena. Ove jeseni takođe je podijeljeno je 150 maski sa grbom kluba za sve članove Omladinskog pogona, kao i kalendare sa fotografijama naših selekcija, istakao je Plisnić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here