Vijesti Hronika Osuđen na dvije i po godine zbog ratnog zločina nad Srbima

Osuđen na dvije i po godine zbog ratnog zločina nad Srbima

0

Okružni sud u Doboju osudio je lice čiji su inicijali P.I. iz Slavonskog Broda na kaznu zatvora od dvije godine i šest mjeseci zbog ratnog zločina protiv civilnog srpskog stanovništva, saopšteno je iz ovog suda.

Osudjen na dvije i po godine zbog ratnog zlocina nad Srbima

Ovo lice optužnica tereti da je tokom 1992. godine, kao pripadnik 103. Derventske brigade HVO-a, namjerno nanosio velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja civilnom stanovništvu.

P.I je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata ili oružanog sukoba, 7. maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi, zatvoreniku, civilu T.B, dao dvije upaljene svijeće i rekao da će se, ako se ugase svijeće, ugasiti i njegov život.

Zatim ga je udarao pesnicama u glavu, grudi i stomak, te ga nožem udario u glavu, usljed čega je T.B. pao, svijeće se ugasile, a zatvorenik izgubio svijest, što je sve za posljedicu imalo njegove fizičke i psihičke boli i patnje.

Osuđeni je u drugoj polovini maja ili početkom juna 1992. godine u takozvanom hangaru “Rabić”, opština Derventa, u kome se nalazilo više zatvorenih civila srpske nacionalnosti, među kojima M.V, S.M, S.R, Ž.P, T.D. i njegov sin T.G, rukama i nogama tukao S.R. i M.V. kojeg je udarao i palicom i kundakom puške u glavu i ramena, a kada bi padao, šutirao ga je nogom. Ovim licima je tako nanio povrede tjelesnog integriteta i snažan tjelesni i duševni bol.

Na osnovu Zakona o krivičnom postupku optuženi se obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka u iznosu od 643,80 KM u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude pod prijetnjom izvršenja.

SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here