Vijesti Privreda Oteto prokleto

Oteto prokleto

0

Kad sam, prije godinu i po, upozoravao da promjena Odluke o komunalnim taksama može da izazove grdne nevolje i nepotrebne probleme, ni slutio nisam da će sve otići ovako daleko. Doslovno sam rekao: „… nadamo se da će glas razuma i želje za daljim napretkom i razvojem Dervente pobijediti one koji privredu i privrednike, ma koliki oni bili, smatraju nepresušnim izvorom novca za svoje ogromne i nažalost, nezarađene plate“.

Oteto prokleto

Ispostavilo se da, ni ja, a ni oni koji su samnom dijelili to mišljenje nismo bili u pravu! Želja funkcioner(čić)a, koji se svako jutro gledaju u iskrivljenom ogledalu koje uvećava njihovu sliku, da se na nezakonit i nepravedan način dokopaju tuđeg novca i među sobom ga podijele, nažalost je bila jača od razuma. Još tada sam upozoravao da je avantura sa podizanjem iznosa komunalnih taksi nepotrebna i da neće da dobro završi. Ni ja nisam očekivao da će morati ovako daleko da se ide, čak do ustavnog suda.

A kad smo već tamo stigli, to je institucija čije odluke bez pogovora MORAJU da se slušaju i čiji nalozi bez pogovora moraju da se izvršavaju.

Sudije ovog suda nedavno su, pored grdnih problema koje im zadaju neprijatelji srpskog naroda i Republike Srpske, imali posla i sa onim koji za sebe tvrde da su veeeliki Srbi. I to iz Dervente.

Mnogi već znaju da je ovaj sud Odluku naše Skupštine opštine o povećanju iznosa komunalne takse, odnosno njen dio pod Tarifnim brojem 4, upravo je to dio koji definiše iznose, proglasio neustavnom. Ne samo proceduru, kako objašnjava jedan sveznajući načelnik odjeljenja. I nije samo riječ o izmjeni procedure, pa će iznosi ostati isti, jer tako bi različitim putevima a isto vrijeme stizali do istog cilja, a to je prilično nevjerovatno. Ili neko obmanjuje!

Da zlo bude još veće, a naša lokalna nesreća kompletnija, spornu odluku je trebalo uskladiti sa Zakonom o komunalnim taksama koji je donesen u januaru ove godine. Taj rok je istekao krajem aprila, a da se niko, od silnih činovnika, nije iza uva počešao.

A da su pažljivije proučili taj zakon znali bi da postoje određene kategorije obveznika koje su oslobođene ove obaveze. Red je bio da članove porodica poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca, invalide i civilne žrtve rata obavijeste o pogodnosti. To se naravno, nije dogodilo, kao što se nije dogodilo ni mnogo štošta što je moralo da se dogodi.

Svaki pravnik zna, a ako ne zna, evo prilike da nauči, da prema Zakonu o Ustavnom sudu, koji je u službenom glasniku objavljen prošle godine, kad sud utvrdi da propis ili opšti akt nije u saglasnosti sa Ustavom ili zakonom, taj akt, odnosno njegov neustavni ili nezakont dio, prestaje da važi danom objave odluke suda.

To, praktično, znači da opština Derventa nema osnova za naplaćivanje komunalne takse za istaknutu firmu! Dakle, u budžetu nema tog dijela prihoda!

Prošle godine je taj namet naplatila, i sve nas koji se bavimo bilo kakvim legalnim poslom, primorala da obavezu prijavimo, na osnovu nezakonite i neustavne odluke. Ove godine rok za prijavljivanje i plaćanje komunalne takse ističe 30. juna, a koliko znam odluka još nije usklađena sa zakonom, pa tako ni ove godine nema osnova za naplaćivanje te vrste prihoda.

Kako će te rupe u budžetu  biti pokrpljenje, nek se sekiraju oni koji su dozvolili da se pojave. Mada sam već potpuno siguran da kredit samo što nije legao, da problema s parama nema! Zasad, a kako će biti pokoljenjima, njih baš briga.

Zakonom o Ustavnom sudu definisana je i obaveza objavljivanja odluke suda. Rečeno je da, osim u Služebnom glasniku RS, odluke moraju da budu objavljene i na način kako je objavljen akt povodom koga je odluka donesena.

U ovom slučaju to znači da odluka suda moda da bude objavljena u Službenom glaskinu opštine Derventa i Derventskom listu. Koliko zna, a znam dosta, to se još nije dogodilo. Ali, moraće! Kad i kako će to da se dogodi, pitanje nje na koje će odgovor dati oni koji su naručili objavljivanje neustavne i nezakonite odluke. Ili neki žele još jedan sudski postupak, ovaj put protiv lica odogovornih za taj dio posla. Pitam se, hoće li njihove greške plaćati građani iz svojih džepova ili će kazne biti plaćene na neki drugi način.

Posebno nemoralno i krajnje drsko, dozvoljavajući da gotovo istekne rok za podnošenje zahtjeva za oslobađanje za ovu godinu, postupljeno je prema članovima porodica poginulih, umrlih, nestalih i zarobljenih boraca, invalidima i civilnim žrtvama rata. Oni su, nakon donošenja Zakona o komunalnim zaksama, oslobođeni ove obaveze, ali zahjev moraju da predaju do 30. juna!

Kad već to ne čine oni koji bi morali i čija je to zakonska i morlana obaveza, evo činim ja: POZIVAM ČLANOVE PORODICA POGINULIH, UMRLIH, NESTALIH ILI ZAROBLJENIH BORACA, RATNE VOJNE INVALIDE I CIVILNE ŽRTVE RATA da zahtjev za oslobađanje plaćanja komunalnih taksa podnesu u jedinici komunalne samouprave i da se pozovu na član 8, Zakona o komunalnim taksama objavljen u Službenom glasniku RS broj 4 od 18.01.2012. godine.

Pravo na povrat nepravedno naplaćenog novca imaju i drugi, ali oni se bave poslom da im je obaveza da budu informisani i u toku događaja. Dovoljno je, valjda, ovo upozorenje!

I, ma koliko svi bježali od zamijeranja, prozivanja i pominjanja imena, jednom ćemo morati da se pogledamo u oči i priznamo sve što smo griješili. Posebno, ako su te greške bile na štetu zajednice. Što prije to uradimo, lakše i sretnije ćemo živjeti, biće manje opterećenja i napetosti…

Zbog toga je neophodno utvrditi ko je pogriješio? Ko nije želio da posluša dobronamjerna upozorenja, nego je ismijavao one koji su, u tom trenutku, vidjeli više i dalje? Šta kaže Ustavni sud: ko je nepismen?

Hoće li i kako biti sankcionisani oni koji su na mišiće ovaj akt progurali? Hoće li odbornici i formalni predlagač tražiti odgovornost onih koji su ih prevarili tvdeći da je prijedlog koga su podržali u skladu s Ustavom i zakonom?

I koliko je, u stvari, neustavnih i nezakonitih odluka u Derventi na snazi?

Neko mora da odgovara! Ili da opet zaposlimo sud…

Milan Pećić

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here