Vijesti Kultura i obrazovanje Otići ili ostati?: Trebinjski gimnazijalci kroz predstavu podijelili svoja iskustva o aktuelnoj...

Otići ili ostati?: Trebinjski gimnazijalci kroz predstavu podijelili svoja iskustva o aktuelnoj temi – FOTO

0

Petog dana 18. festivala omladinskih pozorišta Republike Srpske na sceni Narodne biblioteke „Branko Radičević“ učenici trebinjske gimnazije „Jovan Dučić“ odigrali su predstavu „Koferi“ u kojoj su prenijeli mahom svoja iskustva o najaktuelnijoj temi današnjice – odlasku mladih.

Predstava je nastala na ideju školskog bibliotekara, i kako sam ističe amaterskog glumca, Igora Svrdlina, te čini jedan dramski „omnibus“.

Predstava je sastavljena od priča samih učenika na ovu temu i oni su obavili najveći dio posla kada je u pitanju predstava o ovoj gorućoj temi. U gimnaziji dugo postojoji dramska sekcija, mada ne u kontinuitetu, tako da ova grupa djeluje od decembra i broji oko pedesetak članova, istakao je nakon derventske premijere Svrdlin.

Član dramske sekcije Valentina Bošković u predstavu je uvrstila svoju istinitu priču o odlasku svoje starije sestre.

Kao dijete sam se susrela sa odlaskom bližnje osobe i zapravo ovom predstavom želimo da se čuje glas mladih o ovoj temi, jer upravo mladi trebaju da mijenjaju stvari. Nama treba da se pruže prilike slične kao u inostranstvu da bi ostali, poručila je Boškovićeva.

Njena školska kolegica Milica Ivković imala je priliku da jedan dio obrazovanja provede u Francuskoj i to svoje iskustvo je prenijela u dio predstave.

Za samo mjesec dana uspjeli smo da osmislimo, uigramo i premijerno odigramo predstavu, na šta smo veoma ponosni. Sigurno nam je pomoglo to što smo prenijeli priče koje smo doživjeli. Ispričala sam svoju priču u kojoj sam živjela sa novom porodicom, učila jezik i prihvatala kulturu, ali istovremeno osjećala prazninu zbog nedostatka običaja i tradicije koja pripada nama, što me činilo usamljenom, opisala je Ivkovićeva, otkrivši da u narednom periodu sekcija želi da nastavi sa radom i obradi nove aktuelne teme.

Inače, Festval omladinskih pozorišta Srpske završava se sutra, kada je na programu komedija „Dva i po međeda“, te proglašenjem pobjednika.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here