Vijesti Društvo Otkriven uzrok zamućenja Ukrine

Otkriven uzrok zamućenja Ukrine

0

Rezultati analize uzoraka vode vodotoka Ukrine potvrdili su da je zamućenje rijeke izazvano obilnim padavinama koje su zahvatile područje opštine Stanari prouzrokovavši sapiranje sa površinskih kopova rudnika Stanari, kažu u Inspekotratu Republike Srpske.

Tehničari laboratorije “Euro inspekt”, u pratnji inspektora, uzorke su uzeli sa taložnika površinskog kopa “Raškovac”, ispusta oborinskih voda sa kompletnog objekta TE “Stanari”, ispusta sjevernog obodnog kanala kod mosta u Dragalovcima, kod mosta Osredak-Dragalovci, te kod mosta Ukrina-Dragalovci-Kulaši.

Nakon izvršenih analiza potvrđeno je da su ispitivani parametri u dozvoljenim granicama propisanim Pravilnikom o uslovima ispuštanja otpadnih voda u površinske vode, dok su kod dva uzorka utvrđena odstupanje od parametara definisanih Uredbom o klasifikaciji i kategorizaciji vodotoka.

– Uočena odstupanja odnose se na ukupne suspendovane materije, sadržaj željeza i mangana, ukupnog fosfora, hemijsku potrošnju kiseonika i biološku potrošnju kiseonika, što ukazuje da je usljed obilnih padavina došlo do sapiranja sa površinskih kopova rudnika Stanari. Zbog ovih prirodnih procesa nisu zabilježeni negativni uticaji na biljni i životinjski svijet vodotoka Ukrina, Mala Ukrina i Ostružnja, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here