Vijesti Privreda Otvoren 15. Sajam privrede i turizma – FOTO/VIDEO

Otvoren 15. Sajam privrede i turizma – FOTO/VIDEO

1

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Dervente Milorad Simić otvorili su sinoć 15. Sajam privrede i turizma na kojem učestvuje stotinjak izlagača iz Republike Srpske i BiH.

Petričević je ovom prilikom izjavio da je Derventa najuspješnija lokalna zajednica u privlačenju stranih investitora, a da su sajamske manifestacije mjesto gdje se privredne aktivnosti mogu najbolje promovisati.

Ako uzmemo činjenicu da imamo više od 30 stranih investitora, broj nezaposlenosti je na najnižem procentu u BiH, onda nam to sve govori. Sajmovi su manifestacije gdje se privrednici mogu predstaviti i kao izlagači međusobno upoznati, sticati nova poznanstva i poslovne odnose koji su u svakom slučaju bitni, posebno u ovom periodu koji je uzrokovala sama pandemija, rekao je novinarima Petričević, dodavši da je Ministarstvo u prethodnim godinama podržavalo sajamske aktivnosti u Derventi, što će sa Vladom Republike Srpske i dalje nastaviti da čini.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić istakao je da je Derventa jedno malo privredno čudo gdje posluje 530 privrednih subjekata i 190 privrednih društava. U Derventi radi više od 6.500 radnika, što znači da ima najmanju stopu nezaposlenih u BiH.

Zato Derventa ima pravo na jedan ovakav sajam. Derventa je deveta opština sa statusom grada u Republici Srpskoj i tu nas je počastila verifikacijom Vlada Republike Srpske i Narodna skupština, uz parametre koje smo ispunili. Grad je u avgustu u svečanom ruhu, jer se pored Sajma privrede, obilježava Dan grada, zatim krsna slava Crkvene opštine Derventa, kao i 170. Derventski vašar, koji je ušao u nematerijalno blago Republike Srpske, podsjetio je Simić.

I ministar trgovine i turizma Suzana Gašić istakla je da je Derventa primjer uspešne lokalne zajednice i mjesto gde “trebaju doći mnogi da vide kako stvoriti pozitivan privredni ambijent”.

– Republika Srpska, kada je u pitanju turizam, raspolaže ogromnim kapacitetom, kao i sama Derventa. Istorija je nešto što treba da predstavimo turistima, svaki deo Srpske to ima, kao i Derventa sa svojim manastirima, okruženjem i lepotama. Vjerujem da ćemo naredne godine videti u Derventi i više turističke ponude i turista koji će doći, poručila je Gašićeva.

Direktor Sportskog kulturnog centra Derventa Miroslav Simić podsjetio je da zbog mjera na sprečavanju širenja virusa korona prošle godine sajam nije održan, a ove godine održava se 15. put.

Pokrovitelji sajma su gradonačelnik Dervente Milorad Simić i Vlada Republike Srpske – Ministarstvo trgovine i turizma.

Derventa Cafe/Agencije

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here