Vijesti Privreda Otvoren stečaj u “Unisu”

Otvoren stečaj u “Unisu”

1

U Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente danas je otvoren stečaj, potvrdio je za “Glas Srpske” stečajni upravnik Lazo Đurđević.

Đurđević je istakao da je preuzeo rješenje u Okružnom privrednom sudu u Doboju.

Druga strana ima rok osam dana da se žali, međutim žalba ne odgađa izvršenje – rekao je Đurđević.

Predsjednica Sindikalne organizacije “Unisa” Radoslava Milanković kaže za “Glas Srpske” da stečaj nije dobro rješenje ni za jednu firmu, ali da je za zaposlene u ovoj propaloj fabrici to jedini izlaz.

– Svjesni smo da je “Unis” prezadužen i da nećemo vjerovatno ni uspjeti da naplatimo sva potraživanja, ali barem će nam staž biti povezan i očekujemo da će se i Vlada kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika pobrinuti za nas – rekla je Milankovićeva.

Zahtjev za stečaj “Unisa” početkom godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja, a za privremenog stečajnog upravnika imenovan je Lazo Đurđević.

Problemi u “Unisu” traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 miliona KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja su trebala biti izmirena u narednih deset godina, ali ga Uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Glas Srpske

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here