Vijesti Društvo Ovako izgleda budžet opštine Derventa za 2019. godinu

Ovako izgleda budžet opštine Derventa za 2019. godinu

0

Na nedavno održanoj 23. sjednici Skupštine opštine Derventa usvojen je budžet opštine Derventa za 2019. godinu u iznosu od 14.116.830 maraka. Planirani dokument veći je za 5,8 odsto od ovogodišnjeg.

S obzirom da se radi o najvažnijem dokumentu opštine rasprava odbornika potrajala je duže od pola časa.

Šef kluba odbornika Srpske demokratske stranke Branko Katanić podsjetio je na praksu da se unazad nekoliko godina budžet rebalansom umanjuje za iznos od oko milion maraka u odnosu na planirani, zbog čega je izrazio sumnju da će i budžet za narednu godinu biti realizovan u navedenom iznosu. To na kraju utiče na izdatke ka javnim ustanovama, sportskim i drugim udruženjima, a samim tim na njihov rad, dodao je.

Slaviša Đuraš, odbornik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, nije se složio sa navedenim konstatacijama, navodeći kao primjer povećanje pojedinih izvornih budžetskih prihoda do kojeg je došlo zbog bolje fiskalne discipline. Istakao je da je budžet uredno planiran, a da je umanjenje prihoda manje od 10 odsto

Odbornik SNSD-a Slavko Tomaš nije se složio sa stavom da se radi o deficitu budžeta jer je uravnotežena i prihodovna i rashodovna strana dokumenta, naglasivši da na kraju godine nije ugrožena nijedna javna ustanova, kao ni dohotci budžetskih korisnika. Radi se o planskom dokumentu i ne može se njegova “realizacija predvidjeti do marke prihoda”.

Načelnik opštine Milorad Simić podsjetio je da budžet Dervente, među rijetkim, ima pozitivne revizorske izvještaje, te da politiku, pa tako i budžetsku, vodi odgovoran tim ljudi, čiji je rad potvrđen i na izborima.

Odbornik SDS-a Pero Đurić složio se da vladajuća koalicija donosi budžet i odgovara za njega, ali je istakao da budžet unazad desetak godina stagnira i ne raste. Predložio je da se uvedu mjere protiv odlaska mladih sa područja opštine.

Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović istakao je da budžet Dervente uravnotežen i da je pohvaljen od brojnih institucija, a da je zahvaljujući tome stvorena i pozitivna privredna klima, te da u Derventi nije problem doći do zaposlenja.

Najveći budžetski prihodi u 2019. godini, u iznosu od gotovo 8 miliona maraka, planirani su od indirektnih poreza. Budžet je na kraju usvojen sa 20 glasova za i 8 uzdržanih.

Budžet opštine Derventa za 2019. godinu:

Download (DOC, Unknown)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code