Vijesti Društvo Ovako izgleda naplata putarina na auto-putu “9. januar” – VIDEO

Ovako izgleda naplata putarina na auto-putu “9. januar” – VIDEO

0
Foto: Srpska Info

Na auto-putu “9. januar” od Banjaluke do Doboja počela je primjena zatvorenog sistema naplate putarine.

Putarina će biti naplaćivana na već postojećim naplatnim stanicama „Prnjavor“ i “Kladari“, te na novoizgrađenim stanicama „Laktaši“, „Drugovići“ i privremenom naplatnom mjestu na petlji „Mahovljani“.

S obzirom da putnici iz Banjaluke ka Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa autoputa „9. januar“ u Kladarima ili u Prnjavoru taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku. U povratku, ka Banjaluci, na privremenom naplatnom mestu na petlji „Mahovljani“, vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu „9.januar“, dobiti i vaučer, koji im garantuje besplatan prolazak kroz naplatnu stanicu „Jakupovci“, navode u Autoputevima Republike Srpske.

>> Cijene putarina na auto-putevima Republike Srpske pronađite OVDJE!

Na privremenom naplatnom mestu „Mahovljani“, koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška – Banjaluka, predviđene su po dve trake, za manuelnu i elektronsku naplatu putarine, u oba smjera, odnosno i prema Banjaluci i prema Gradišci.

Što se tiče naplate putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima, na naplatnim trakama za ENP, iz pravca Kladara prema Banjaluci, provjerava se ulazna stanica, na kojoj je vozilo ušlo na autoput „9. januar“, te se na osnovu toga naplaćuje putarina. Vozilo dalje nastavlja prema Banjaluci, a u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik s vaučerom.

U suprotnom smeru, odnosno kada iz Banjaluke ide ka Doboju, korisnicima koji imaju zabiljeleženu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici im se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima.

Dakle, sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena, saopštili su iz “Autoputeva RS”.

RTRS/SrpskaInfo

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here