Vijesti Privreda Pazurević: Pozdravljamo uvođenje carinskih olakšica

Pazurević: Pozdravljamo uvođenje carinskih olakšica

0

Oprema namijenjena za proizvodnju biće od sutra oslobođena od plaćanja carina, što će predstavljati značajan stimulans privrednicima, piše Glas Srpske.

Carina neće biti obračunavana na opremu za proizvodnju koja se ne proizvodi u BiH i koju privrednici uvoze za novu ili proširenje i modernizaciju postojeće proizvodnje.

Odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina poslije dužeg vremena je objavljena u “Službenom glasniku BiH” i stupa na snagu u srijedu.

Nju je još krajem januara usvojio Savjet ministara BiH, a objavljena je nakon više od dva i po mjeseca i to slučajno ili ne tek nakon što je “Glas Srpske” postavio pitanje o tome.

Pomoćnik direktora za izdavaštvo u “Službenom glasniku BiH” Nino Hasanović najprije je odgovorio da odluka nije došla na objavu, a samo sat i po kasnije da je ona upravo došla i da će biti odmah objavljena.

Privrednici su duži period tražili pomenute carinske olakšice, jer su im dažbine koje su do sada plaćali bile kočnica za investicije i unapređenje proizvodnje.

Predsjednik Područne privredne komore Doboj i direktor fabrike obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević je rekao da su carinske stope neprimjerene za uvoz repromaterijala i mašina za proizvodnju.

– Plaćamo više carine nego neuporedivo jača njemačka privreda. Neprestano smo zbog toga imali probleme i tražili smo da nam u tom smislu bude pružena pomoć da bismo mogli koliko-toliko da budemo ravnopravni sa inostranim firmama. Sad je to došlo na red i pozdravljam donošenje odluke, ali je neophodno da konačno počne i primjena Zakona o carinskoj politici, koji je usvojen još 2015. godine, istakao je Pazurević.

Dodao je da su se privrednici do sada uglavnom zaduživali kada su htjeli da uvezu mašine, a da će sada nabavka biti mnogo lakša.

– Ne očekujem da će kao posljedica ove odluke doći do drastičnog povećanja stranih investicija, ali će domaća privreda sigurno biti stabilnija, istakao je Pazurević.

Odlukom je propisano da nameti neće biti obračunavani ni prilikom uvoza donirane opreme za deminiranje, vojne, policijske i kazneno-popravne ustanove, vatrogasnu i civilnu zaštitu i škole.

Od plaćanja dažbina biće oslobođena i oprema koja je ulog stranog lica, sa izuzetkom automobila i automata za zabavu i igre na sreću.

Carinu neće plaćati ni fizička lica ukoliko prenose prebivalište ili boravište u BiH i robu koju su naslijedili u inostranstvu.

Mladenci će takođe biti pošteđeni carina na svadbenu opremu, poklone i predmete iz domaćinstva koji pripadaju supružniku koji se zbog sklapanja braka preseljava u BiH.

Glas Srpske

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here