Vijesti Društvo Pećići i Stanići za svinokolj pripremili “kapitalne” tovljenike

Pećići i Stanići za svinokolj pripremili “kapitalne” tovljenike

0

Ni visoke cijene tovljenika ni temperatura za ovo doba ni ove godine nisu spriječili brojna domaćinstva u pripremi suvomesnatih proizvode iz kućne radinosti.

U porodicama Pećić i Stanić ove zime neće nedostajati čvaraka, gibe, kobasice, pršute niti drugih sličnih mesnih delikatesa jer su se i ove godine potrudili da nastave tradiciju svinjokolja. I to kakvog.

Iako i obično Pećići pripremaju velike tovljenike, otac Dragan, uz pomoć sinova Darka i Darija, ove godine je nadmašio dosadašnje rekorde i za svinjokolj pripremio grdosiju od oko 450 kilograma. Nakon sigurno najmanje dvodnevnog praznika rada, za Pećiće neće biti zime.

Slično je i kod Stanića. Otac Mario sa sinom Danijelom ništa nije prepustio slučaju pa će se meso pripremiti od dvije velike svinje od kojih je jedan težine takođe oko 450 kilograma.

Kao i Pećići, i Stanići su othranili svog tovljenika tako da meso dolazi iz domaćeg uzgoja što sigurno znači i bolji kvalitet, a posebno su pohvalili trinaestogodišnjeg Danijela koji je najviše brinuo o njihovim svinjama.

Njihovi prezimenjaci Stanići su i neslužbeni „rekorderi“ po težini faširanog tovljenika. Naime, prošle godine je Slaviša uz podršku potomaka „pod nož“ stavio svinju tešku 463 kilograma, a u tom poduhvatu morali su se osloniti i na pomoć mehanizacije.

Svinjokolj je dobro poznat i široko rasprostranjen običaj spremanja svinjskog mesa i mesnih prerađevna pred zimu u domaćoj radinosti, uz pomoć rođaka i prijatelja, praćen gozbom svih učesnika.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here