Vijesti Društvo Pečenje rakije uz kazan pada u zaborav

Pečenje rakije uz kazan pada u zaborav

0

DERVENTAIz “veselog stroja” rakija teče, a kazandžija i domaćin pijuckaju pivo, česta je slika koja se može primijetiti u ovo vrijeme u gotovo svim mjestima u okolini Dervente, a tako je bilo i ovih dana u selu Miškovci.

Pecenje rakije pada u zaborav

Mještani pričaju da se običaji uz pečenje rakije polako zapostavljaju i zaboravljaju. Ranije je bilo manje kazana ili veselih strojeva, a više drugovanja.

Znalo se ko u selu peče rakiju, da li je ispekao ili će u skorije vrijeme peći. Jedni drugima išli su u ispomoć i sa nestrpljenjem iščekivali da “mučenica” poteče.

– Danas u jednom selu ima nekoliko kazana, a za kazandžije da se ne govori. Svako peče na svoj način, a teško je naći nekoga da pomogne. Ranije se oko kazana skupi mnoštvo ljudi, kucne se u šargiju, nije manjkalo ni pjesme i igre, a danas je radio zamijenio pjevače, dok omladina izbjegava rad oko kazana. Kažu, bolje je “ladnu” pivu piti, nego čekati da rakija poteče – kroz šalu priča Milisav Preradović iz Miškovaca kod Dervente.

U mnogim krajevima nemoguće je bez rakije zamisliti rođenje, krštenje, slavu, svadbe i sahrane. Većina starijih ljudi svakog jutra ima običaj da popije po čašicu rakije, a stečenu naviku pravdaju time da ona “otvara apetit”. Smatra se da je rakija lijek za mnoge bolesti i da krijepi i jača organizam.

– Znalo se ostati čitavu noć i peći, nije bilo prekida. Danas je to drugačije. Omladina samo pije pivo, štok sa kolom i vlahovo. Bio je narod zdraviji kada se samo rakija pila. Odavde se gajbama šljiva vozila za inostranstvo. Posebno se pakovala u gajbe od 25 kilograma, morala je na šljivi biti peteljka i dobra boja – istakao je Radivoje Komnenović iz Miškovaca kod Dervente.

Na pijacama se može pronaći rakija od tri do pet maraka, dok trgovci kažu da “prava rakija košta od sedam do deset maraka”.

Izvor: Glas Srpske(N.S.)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here