Vijesti Društvo Peta Šakalijada Lovačkog udruženja „Motajica“ oborila sve rekorde – FOTO

Peta Šakalijada Lovačkog udruženja „Motajica“ oborila sve rekorde – FOTO

0

Lovačko udruženje „Motajica“ danas je organizovalo do sada najmasovniju „Šakalijadu“ na koju se odazvalo više od 700 lovaca iz čitave BiH i Slovenije. Ovom prilikom odstrijeljeno je 10 predatora, a polovinu ove brojke odstrijelili su članovi sekcije Agići.

Prije pet godina je započelo organizovanje ove lovno-turističke manifestacije sa oko 170 lovaca, da bi ovaj događaj vremenom privlačio sve veću pažnju, naglasio je predsjednik LU „Motajica“ Darko Bećarević.

Došli smo do brojke od 700 lovaca i postali smo događaj koji najbolje promoviše naše Udruženje, ali i Grad Derventu. Danas je lovljeno na pet lokaliteta i to u Žeravcu, Lužanima, Kulini, Modranu, Zelenikama i Lupljanca gdje je odstrijeljeno 10 jedinki. Ipak, pored lova na predatore, ova manifestacija ima za cilj da okupi veći broj lovaca na druženju, poručio je Bećarević, dodajući da Udruženje ima veliku podršku lokalne uprave, a od ove godine Turističke organizacije.

Veoma mi je drago što je ovakav sjajan odaziv na ovo dešavanje, naročito kada uzmemo u obzir da se ne lovi plemenita divljač, nego predator, rekao je predsjednik Lovačkog saveza Srpske Savo Minić, redovan gost ove manifestacije.

Mi lovci se prvenstveno bavimo uzgojom i zaštitom divljači. Vlada Srpske i Lovački savez preduzeće korake ka afirmaciji lovno-turističkog potencijala, te urediti Kalendar manifestacija ove vrste koje će moći da računaju na podršku. Šakal je poseban predator i u zadnjih nekoliko godina su došli na ovo područje i moraćemo preduzeti korake kako bi spriječili štetu koju prave u lovištima, pored ovakvih manifestacija. Omogućićemo lovcima da češće izlaze u pogone na šakala i u novom zakonu predvidjeti druge mjere, rekao je Minić, koji obavlja i dužnost Ministra poljoprivrede.

Sekcija Agići

I ove godine manifestaciju su pohodili lovci iz Slovenije, na čelu sa Sebastijanom Šorštakom, republičkim inspektorom za lovstvo Slovenije.

Ovdje se uvijek dobro osjećamo i prezadovoljni smo organizacijom naših prijatelja u Republici Srpskoj. I mi u Sloveniji imamo velikih problema sa šakalima i moramo priznati da nismo ovako dobro organizovani jer na našim okupljanjima bude dosta manje učesnika. Za dvije sedmice probaćemo okupiti lovce u okolini Maribora, ali očekujemo najviše stotinu lovaca, kaže Šorštak.

Mirniju ruku od ostalih danas je imao Vlado Zorić iz Sekcije Agići, koji je aktivan lovac oko tri godine.

Danas je lov prošao odlično za našu sekciju koja je ustrijelila većinu predatora. To nije nimalo lak posao, treba biti staložen, imati dobar pogon i dobre ljude koji će istjerati šakale na nišan, kaže mladi lovac.

Pored ministra Minića, gosti manifestacije bili su narodni poslanici Igor Žunić i Denis Pijetlović, direktor Šuma Srpske Slaven Gojković, zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić i drugi.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here