Vijesti Kultura i obrazovanje Običaje srpskog naroda čuvaju od zaborava: Održan drugi Festival etno pjesme –...

Običaje srpskog naroda čuvaju od zaborava: Održan drugi Festival etno pjesme – FOTO

0

Od prošle godine na listi manifestaticija koje organizuje Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Derventa” nalazi se i Festival etno pjesme. Na Trgu pravoslavlja Dervenćanima se sinoć predstavilo šest pjevačkih grupa, sa ciljem da sačuvaju duhovne, izvorne i etno pjesme od zaborava.

Festival je otvorila novoformirana Dječija pjevačka grupa društva domaćina, koju vode profesorica muzike Milijana Žunić i članica Ženske pjevačke grupe SKUD “Derventa” Vladana Subić.

U odnosu na prošlu godinu upravo je Dječija pjevačka grupa novitet i ovo je bio njihov prvi javni nastup. Manifestacija se održava u sklopu Velikogospojinskih svečanosti i nadamo se da će prerasti u tradiciju, kazala je Žunićeva.

Članovi grupe “Vile Petrova” iz Prijedora Stefan Vukičević, Vanja Vukičević i Nevena Jeftić otpjevali su pjesme „Oj livado rosna travo“ i „Kad zapjevam ja i seja mila“, da bi se potom publici predstavila Pjevačka grupa „Vijenac“ Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Brčkog sa šest numera iz različitih oblasti u kojima su živjeli i žive Srbi, od Kosova i Srbije, preko Mostara do Slavonije.

Muška pjevačka grupa Radničkog kulturnog – umjetničkog društva „Pelagić“, osnovanog davne 1927. godine, predstavilo se pjesmama „Pećka kandila“, „Suza Kosova“, „Rasti, rasti“ i „Žali Zare“, dok je domaćin, Ženska pjevačka grupe SKUD „Derventa“ otpjevala stihove pjesama „Mlad se momak ružom baca“, „Izlezi Marče“ i „Rasti, rasti, moj zeleni bore“.

Ljepotu pjevanja duhovnih pjesama pokazali su i članovi Ansambla „Žubor“ iz Kotor Varoša pjesmama „Eleno kerko“, „Nas tri seje“ i „Zaspo mi je dragi“.

Svojim drugim nastupima festival su zatvorili RKUD “Pelagić” i Ženska pjevačka grupa SKUD Derventa.

Derventa Cafe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here