Vijesti Kultura i obrazovanje Pjesnik, fotograf, hroničar: Promocijom knjige obilježeno 50 godina stvaralaštva Savka Pećića –...

Pjesnik, fotograf, hroničar: Promocijom knjige obilježeno 50 godina stvaralaštva Savka Pećića – FOTO

0

Uz najbliže saradnike, prijatelje i kolege, Savko Pećić Pesa je sinoćnjom promocijom knjige „Moje pričice i zapisi“ u derventskom Centru za kulturu obilježio značajan jubilej – 50 godina stvaralaštva.

Savko je rođen 1949. godine u Pojezni, osnovnu školu je završio u Osinji, gimnaziju u Derventi, da bi nakon toga diplomirao na VTŠ u Zagrebu.

S obzirom da piše od osnovnoškolskih dana, ne čudi da je do sada objavio tri samostalne zbirke pjesama „Sa suzama žita ostaju“, „Jenki na Balkanu“ i „U liku i praliku“, knjigu proze i poezije „Život i sjećanja“, te „Derventske kaskade 1 i 2“, „Životok“ i hronološku monografiju o manastiru u Donjoj Bišnji ”Živi izvor duhovne vode”.

Učestvovao je u nastanku „Vihora“ davne 1966. godine, čiji je predsjednik do nedavno bio.

Pored književnosti, poezije i proze, bavio sam se novinarstvom, fotografijom i drugim vidovima umjetnosti. Pola vijeka je zaista mnogo, a ja sam imao sreću da doživim obilježavanje takvog jubileja. Prve moje pjesme su objavljene 1967. godine u Derventskom listu i od tada sam objavio 12 knjiga, rekao je Pesa ovom prilikom, dodajući da će se u narednom periodu posvetiti pisanju svog romana i monografije rodne Pojezne.

Savko se, pored književnosti, bavio i novinarstvom. Bio je dugogodišnji dopisnik Radija RTRS, zatim „Glasa Srpske“, „Blica“, „Oslobođenja“, „Svitanja“, „Glasa komuna“, te časopisa „Mostovi“, „Vidici“, “Krajiške novine“ i „Naše Selo“. Udruženje novinara i dopisnika opštine Derventa sinoć mu je, povodom Međunarodnog dana slobode medija, uručilo povelju za višegodišnji predan rad u ovoj oblasti.

Među brojnim prijateljima i saradnicima ovaj jubilej uveličala je i Nedeljka Đukić Borojević, autorka osam knjiga, pristigla iz dalekog Frankfurta.

Uvijek je podržavao mene i moj rad, govoreći da na neki način trebam nastaviti njegovo djelovanje u smislu podsjećanja mlađih generaija na običaje predaka. Savko uvijek pronalazi najbolje u ljudima, on je hodajuća enciklopedija koja slika, piše i fotografiše, što je veoma teško opisati u nekoliko rečenica, rekla je Đukić Borojević.

Muzičku notu jubileju dala je Violeta Pećić, a umjetnički doživljaj upotpunio je nastup glumca Nenada Ribičića.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here