Vijesti Kultura i obrazovanje Pjesnik, fotograf, hroničar: Promocijom knjige obilježeno 50 godina stvaralaštva Savka Pećića –...

Pjesnik, fotograf, hroničar: Promocijom knjige obilježeno 50 godina stvaralaštva Savka Pećića – FOTO

0

Uz najbliže saradnike, prijatelje i kolege, Savko Pećić Pesa je sinoćnjom promocijom knjige „Moje pričice i zapisi“ u derventskom Centru za kulturu obilježio značajan jubilej – 50 godina stvaralaštva.

Savko je rođen 1949. godine u Pojezni, osnovnu školu je završio u Osinji, gimnaziju u Derventi, da bi nakon toga diplomirao na VTŠ u Zagrebu.

S obzirom da piše od osnovnoškolskih dana, ne čudi da je do sada objavio tri samostalne zbirke pjesama „Sa suzama žita ostaju“, „Jenki na Balkanu“ i „U liku i praliku“, knjigu proze i poezije „Život i sjećanja“, te „Derventske kaskade 1 i 2“, „Životok“ i hronološku monografiju o manastiru u Donjoj Bišnji ”Živi izvor duhovne vode”.

Učestvovao je u nastanku „Vihora“ davne 1966. godine, čiji je predsjednik do nedavno bio.

Pored književnosti, poezije i proze, bavio sam se novinarstvom, fotografijom i drugim vidovima umjetnosti. Pola vijeka je zaista mnogo, a ja sam imao sreću da doživim obilježavanje takvog jubileja. Prve moje pjesme su objavljene 1967. godine u Derventskom listu i od tada sam objavio 12 knjiga, rekao je Pesa ovom prilikom, dodajući da će se u narednom periodu posvetiti pisanju svog romana i monografije rodne Pojezne.

Savko se, pored književnosti, bavio i novinarstvom. Bio je dugogodišnji dopisnik Radija RTRS, zatim „Glasa Srpske“, „Blica“, „Oslobođenja“, „Svitanja“, „Glasa komuna“, te časopisa „Mostovi“, „Vidici“, “Krajiške novine“ i „Naše Selo“. Udruženje novinara i dopisnika opštine Derventa sinoć mu je, povodom Međunarodnog dana slobode medija, uručilo povelju za višegodišnji predan rad u ovoj oblasti.

Među brojnim prijateljima i saradnicima ovaj jubilej uveličala je i Nedeljka Đukić Borojević, autorka osam knjiga, pristigla iz dalekog Frankfurta.

Uvijek je podržavao mene i moj rad, govoreći da na neki način trebam nastaviti njegovo djelovanje u smislu podsjećanja mlađih generaija na običaje predaka. Savko uvijek pronalazi najbolje u ljudima, on je hodajuća enciklopedija koja slika, piše i fotografiše, što je veoma teško opisati u nekoliko rečenica, rekla je Đukić Borojević.

Muzičku notu jubileju dala je Violeta Pećić, a umjetnički doživljaj upotpunio je nastup glumca Nenada Ribičića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here