Vijesti Društvo Planinarsko-ekološka sekcija “Abonos”: Osvojen vrh viši od 2.000 metara

Planinarsko-ekološka sekcija “Abonos”: Osvojen vrh viši od 2.000 metara

0

Kao i prethodnih mjeseci Planinarsko-ekoloska sekcija “Abonos” je imala nedeljni izlet, a ovoga puta osvojen je vrh viši 2000 metara nadmorske visine.

5

Ovoga puta izabrana je jedna od najljepsih i najpitomijih planina BIH – Vranica, koja je iako pitoma, pokazala planinarima pravi dozivljaj planine kao i promjenjivu ćud prirode. Za razliku od prošlih izleta, učestvovalo je samo četvoro planinara iz Dervente nije bilo baš puno, pojačani sa ekipom iz Broda, Modriče, Teslića i Prnjavora. Zajedno sa ostalim na stazi se našlo pedeset i dvoje ljubitelja prirode, mladih i starih, muskaraca i žene.

Put je vodio preko Šešlija, Rudanke, Doboja, pa preko Busovače , Fojnice i Prokosa do naše polazne tačke.

– Prokoškog jezera koje se nalazi na preko 1600 mnv. Jezero je dom endemske vrste trirona i bogato je biljim i životinjskim svijetom. Pored jezera se nalazi naselje vikendica od drveta, ciji domacini borave tu par mjeseci godišnje, kad se zima povuce sa planine. Vrhovi Vranice okružuju jezero, ali se zbog magle nisu mogli odmah vidjeti. Vreme na polasku je bilo tmurno, ali bez kiše, koja je planinare ipak kasnije sustigla I to dva puta, svaki put zajedno sa ledom ,a tokom silaska kiši i ledu se priključila i grmljavina. Staza je bila lagana, a tempo umjeren, prilagodjen svim članovima grupe. Prvi vrh koji smo penjali je bio Ločika na 2017 mnv. Sreca i veselje zbog prvog ispenjanog vrha preko 2000m. Prvi, ali svakako ne I poslednji. Nakon toga pauza, pa nastavak šetnje ka drugom vrhu Krstacu, uz kišu i led. Na Krstacu se spustaju oblaci, tako da pogled sa vrha I nije bio nista posebno, iako se sa njega jezero najljepše vidi. Zbog vremenskih nepogoda odustajemo od penjanja najvišeg vrha Nadkrstaca i skraćujemo rutu i krecemo spust ka jezeru. Vrijeme tokom spusa se opet pogrošalo, duvao je jak vjetar, kisa, led, a svemu tome se priključila I grmljavina koja nas je pratila skroz do jezera. Priroda je pokazala svoju moć.
Na jezeru još slikanja, presvlacenje i spremanje za polazak ka Fojnici,gdje smo svratili u lokalni kafić , gdje smo malo odmorili, pozdravili se i svi krenuli svojim putem, opisuje detaljno poduhvat vođa ekspedicije Aleksandar Balaban.

Ekipa je bila prezadovoljna danom, koje ni lose vrijeme nije moglo, a nije ni smjelo pokvariti. Narednog vikenda je pauza, a nakon toga “Abonos” će učestvovati na osmom sletu planinara na planini Motajici, sa nadom da će im se pridružiti veći broj sugrađana koji zele da provedu dan u prirodi, sa dobrim društvom i mimo gradske žege.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here