Vijesti Privreda Planovi i dalje ambiciozni: U hladnjači uskladištene prve količine – FOTO

Planovi i dalje ambiciozni: U hladnjači uskladištene prve količine – FOTO

0

Godinu dana nakon svečanog otvaranja hladnjače u krugu Poljoprivredne zadruge „Agroposavina farm“, ovaj adaptirani objekat uskladištio je i prve količine kruške. Uprkos nedostatku kišnih padavina ova voćka je dobro rodila ove sezone, ali je suša jedan od objektivnih razloga zbog kojih hladnjača nije i ranije prihvatila prve prinose. Drugi leži u velikim novčanim izdacima koje je potrebno uložiti da bi se čitav proces proizvodnje „zaokružio“ na željeni način.

Zbog toga i dalje traju aktivnosti uprave zadruge za stvaranje što boljih uslova proizvođačima, kaže direktor Rajko Kulaga.

Odobrena su nam sredstva u okviru projekta „Farma 2“ za kupovinu neophodnih mašina za vakumsko pakovanje voća i povrća, varilice i električnog paletara u vrijednosti od 36.000 maraka. Ugovor je potpisan, a sada slijedi tenderska procedura. Nakon toga, nabavkom ambalaže, sortirke i manje sušarice imali bi kompletnu liniju za proizvodnju, a pored voća i povrća, mogli bi pakovati sušene, ali i svježe proizvode, poput sireva, kaže Kulaga, ističući da je primarni cilj da se od narene sezone hladnjača potpuno stavi u funkciju.

Kako je za učešće u pomenutom projektu „Farma 2“ neophodno osigurati najmanje 50 odsto drugih sredstava, zadruga je obezbijedila, preko kancelarije Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), nabavku plastenika od 500 kvadrata u vrijednosti od 20.000 maraka, kao i novčana sredstva kojima će se obaviti radovi poput uređenja trotoara i sanitarnog čvora, čime će se ostvariti i dodatni uslovi koje projekat nalaže.

Inače, ukupan kapacitet adaptovanog objekta je 370 kubnih metara, od čega “plus komori” pripada 205 kubika, “minus komori” 82,5 kubika, a toliki je i kapacitet pripremne komore.

Opština Derventa i „Agroposavina farm“ su finansirale adaptaciju objekta, a Ambasada Italije u BiH instalisanje rashladnog sistema.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here