Vijesti Privreda Plate u lokalnim zajednicama Srpske: Pogledajte gdje se nalazi Derventa

Plate u lokalnim zajednicama Srpske: Pogledajte gdje se nalazi Derventa

0

Zaposleni u čak 48 od 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj lani su primali platu ispod republičkog prosjeka, a neravnomjeran razvoj doveo je do toga da je razlika između najniže i najviše zarade po opštinama i gradovima dostigla čak 740 maraka.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj prošle godine je iznosila 836 KM, a radnici u samo 16 opština mogu se pohvaliti zaradama većim od prosjeka. Najveći prosjek plata bio je u najmlađoj opštini u Srpskoj, u Stanarima i iznosio je 1.142, dok su najmanje zarađivali Kuprešani i to 404 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Među rekorderima sa najvećim platama bili su i zaposleni u Ugljeviku i Gacku, na čije je račune mjesečno lijegalo više od hiljadu maraka, a u stopu ih prate Fočaci, čija je prosječna plata iznosila 976 KM.

Platom iznad prosjeka mogu se pohvaliti i u Banjaluci, Istočnom Mostaru, Trebinju, Rudom, Brodu i Višegradu.

Najmanje neto plate, osim Kupresa, isplaćivane su u Jezeru i Donjem Žabaru, a radnici u ovim lokalnim zajednicama dobijali su manje od 600 KM.

Sa malim platama muku su mučili i zaposleni u Kostajnici, Čelincu, Kotor Varošu, Vukosavlju, Tesliću i Petrovu, a solidnim zaradama nije se mogla pohvaliti ni većina radnika u Prnjavoru, Derventi i Novom Gradu.

Načelnik opštine Kupres Gojko Šebez ističe da je u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno samo 50 ljudi, a najveći broj stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva.

Naša opština je izrazito nerazvijena, a budžet za ovu godinu je nešto više od 300.000 KM. S tim novcem ne možemo podmiriti ni osnovne potrebe, a kamoli da ulažemo u razvoj. Ono malo ljudi što radi zaposleno je kod privatnika koji isplaćuju minimalac – rekao je Šebez.

Male plate u Kotor Varošu načelnik Zdenko Sakan pravda činjenicom da najveći broj stanovnika u ovoj opštini radi u obućarskoj, te industriji kože i tekstila, u kojima su plate i u drugim opštinama male.

Dvije velike kompanije obućarske industrije zapošljavaju 2.500 radnika, u kojima se plate kreću oko 500-600 maraka, a i ostali privatnici najčešće isplaćuju plate po najnižoj osnovi – rekao je Sakan.

Manju platu od republičkog prosjeka za čak 159 maraka primali su i zaposleni u Prnjavoru, a načelnik ove opštine Darko Tomaš ističe da je razlog činjenica da imaju najviše radnika sa srednjom stručnom spremom.

Najviše radnika obavlja manje složene poslove u obućarskoj i drvoprerađivačkoj industriji, zbog čega je prosjek plata nizak. Nastojimo da formiramo poslovnu zonu da bismo doveli investitore, da se postojeće firme počnu baviti finalnom proizvodnjom i u tom kontekstu bi plate mogle biti veće – rekao je Tomaš.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je situacija sa rasponom plata po opštinama poražavajuća.

Neophodno je stimulisati i podržati ekonomsku aktivnost tamo gdje je ona praktično zamrla, a to zahtijeva struku i znanje. Nažalost, kod nas je administracija vrlo nesposobna i tim problemom se uopšte ne bavi, niti to od njih iko traži – kaže Pavlović.

Prema podacima Zavoda najveće plate su isplaćivane u opštinama na čijoj teritoriji posluju rudnici, hidro i termoelektrane te u lokalnim zajednicama koje obiluju šumskim i drugim prirodnim potencijalima, koji su eksploatisani u većim količinama. Pavlović smatra da je ekonomski razvoj moguć i u sredinama gdje nisu prisutna energetska i prirodna bogatstva, ako opštinskim upravama rukovode sposobni ljudi.

Prosječna mjesečna neto-plata u Derventi iznosila je 658,00 maraka, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Lokalne zajednice sa najvišom prosječnom platom:
– 1.142 Stanari
– 1.130 Ugljevik
– 1.010 Gacko
– 976 Foča
– 962 Banjaluka

Lokalne zajednice sa najnižom prosječnom platom:
– 404 Kupres
– 559 Jezero
– 567 Donji Žabar
– 608 Kostajnica
– 621 Čelinac

Glas Srpske

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here