Vijesti Društvo Počela rekonstrukcija Službe hitne medicinske pomoći

Počela rekonstrukcija Službe hitne medicinske pomoći

0

Prilikom rasprave o programu rada i finansijskom planu Doma zdravlja Derventa za tekuću godinu na 20. sjednici Skupštine grada Derventa, dr Mirko Šaran je naveo da počinje cjelokupna rekonstrukcija Službe hitne medicinske pomoći u ovoj ustanovi.

Rekonstrukcija podrazumijeva uređenje prostorija Hitne pomoći, nabavke opreme i dodatno osposovljavanje kadrova, sve sa ciljem poboljšanja uslova za pružanje primarne zdravstvene zaštite pacijentima.

Naši saradnici u ovom poslu su profesori Univerziteta u Bajoj Luci i naše osoblje već ide na edukaciju kako bi podigli nivo primarne zdravstvne zaštite, prije svega u zbrinjavanju i transportu pacijenata. Nova bolnica u Doboju je na pola sata udaljenosti od Dervente i mi moramo biti maksimalno sposobljeni za obavljanje tih radnji. Na primarni nivo zdravstene zaštite otpada čak 70 odsto potreba stanovništva i ako mi ne pružimo adekvatnu pomoć na vrijeme onda nema koristi graditi bolnice, naglasio je dr Šaran.

Naš cilj danas je da budemo prvi kvant pomoći i da spasimo živote pružajući transport, pratnju, kvalitetne doktore, što nije nimalo lako jer su medicinski stručnjaci deficitarni i na nivou Republike Srpske. Moramo se maksimalno se posvetiti zaštiti postojećih i privlačenju kadrova, kroz različite privilegije poručio je dr Šaran.

Dr Mirko Šaran

Trudimo se da pacijente pregledamo praktično dok su u vozilima, a čak smo omogućili da one pacijente koji imaju potrebu za neuro-hirurško zbrinjavanje, u slučaju saobraćajki ili padova, odmah vozimo u Banjaluku. Postoji raskorak između želja i mogućnosti, a ako primarnu zaštitu uradimo na pravi način spasićemo ogroman broj ljudi. Zdravstvene usluge u sekundarnom i tercijalnom nivou, odnosno bolnice, su sofisticirane i nezamislivo je da mi to obezbijedimo u maloj lokalnoj zajednici, prije svega kadrovski, ocijenio je dr Šaran.

On je naglasio i da bi od velike pomoći bilo iznalaženje sredstava za drugog dežurnog doktora, što bi omogućilo da jedan doktor izađe na teren i da prvu stručnu dijagnozu na licu mjesta, te da eventualno već tada pacijenta uputi u drugu zdravstvenu ustanovu ako je potrebno.

Porodilište

On je rekao da je vrijeme da prestanu „političke priča na temu porodilišta“ jer nije realno da se pravi porodilište za porode koji u prosjeku dolaze na svakih 5 dana, te zbog toga stalno angažovati petnaestak zaposlenih medicinskih radnika.

Ja sam najveći zagovornik porodilišta, tamo sam proveo dobar dio svog života, ali je to je sada nemoguće bez anesteziologa, operacione sale i kadra, istakao je dr Šaran, dodajući da se ove godine planira nabavka digitalnog mamografa, nakon što su osavremenjene službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku i za biohemijsko-hematološku laboratorijsku dijagnostiku

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here