Vijesti Društvo Počele pripreme za održavanje 171. Derventskog vašara

Počele pripreme za održavanje 171. Derventskog vašara

0

Tradicionalni 171. Derventski vašar, manifestacija od izuzetnog istorijskog značaja i jedno od savremenih obilježja Dervente, održaće se u danima oko praznika Velike Gospojine, odnosno u periodu od 26. do 29. avgusta, na Sajmištu.

Organizacioni odbor kojeg čine predstavnici Gradske uprave, Komunalca, Profesionalne vatrogasno–spasilačke jedinice i Policijske stanice Dervente odredili su da će organizator najvećeg događaja u Derventi biti upravo komunalno preduzeće.

Komunalac je zadužen za pripremu terena, osiguravanje vode i električne energije na Sajmištu. Uskoro počine i priprema terena koja će biti kvalitetnija i bolja nego do sada, a za te poslove je zadužen Geokop, istakao je direktor Komunalca Denis Pijetlović.

Cijene zakupa godinama nisu mijenjane, a ni ove godine neće biti povećanja.

Prošle godine su neki od vlasnika vašarskih sadržaja podigli cijene pravdajući to navodnim povećanjem visine zakupa, što nije bilo u redu sa njihove strane. Vlasnicima sadržaja koji budu insistirali na podizanju cijena ćemo morati otkazati gostoprimstvo. Moram istaći da sam zadovoljan brojem zakupaca prodajnog i zabavnog karaktera koji su zainteresovani za učešće na ovogodišnjem Vašaru, rekao je Pijetlović.

Derventski vašar je privredno-zabavna i jedna od najstarih manifestacija u Bosni i Hercegovini, te jedan od najvećih vašara u bivšoj Jugoslaviji. Održava se svake godine na pravoslavni praznik Veliku Gospojinu, 28. avgusta, tradiciju vodi od 1851. godine, tačnije od početka izgradnje stare crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Varoši.

Od 2021. godine nalazi se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srpske.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here