Vijesti Kultura i obrazovanje Počelo „Bosiljkovanje“: Omladina Balkana, Indijci i Ukrajinci prodefilovali ulicama Dervente – FOTO/VIDEO

Počelo „Bosiljkovanje“: Omladina Balkana, Indijci i Ukrajinci prodefilovali ulicama Dervente – FOTO/VIDEO

0

Svečanim defileom svih učesnika i mini-nastupima ansambala iz Ukrajine i daleke Indije na Trgu pravoslavlja danas je i svečano otvoreno ovogodišnje četverodnevno izdanje Interfolk festivala „Bosiljkovanje 2018“. Čast da prvi nastupe na festivalu pripala je derventskom horu „Mozaik“.

Stana Nagradić, organizator i rukovodilac Kulturno umjetničkog društva „Bosiljak“, istakla je da je festival certifikovan od strane „CIOFF-a“, što znači da ispunjava uslove Svjetske asocijacije za održavanje kulturnih festivala.

I ove godine okupili smo ansamble iz država bivše Jugoslavije, kao i naše goste iz Indije i Ukrajine, sa kojima mi činimo jedan veliku cjelinu „Bosiljkovanja“ ove godine. Imamo za cilj okupljanje svih ljudi i rasa, da oni dođu ovdje i da mi odemo u njihove zemlje, da ih upoznamo i da oni upoznaju nas, rekla je Nagradićeva, dodajući da je ukupan broj učesnika oko 470.

Drugi put u Bosni i Hercegovini je član indijskog ansamba „Kalrav“ Haris Patel. Oduševljen je ljubaznošću našeg naroda.

Igraćemo tradicionalnu igru iz Indije koja se zove „Gudjarat“, po istoimenom dijelu Indije. Vaše igre su veoma lijepe i bolje su struktuisane od naših, jer mi imamo slobodne pokrete i improvizaciju, a kod vas su pokreti strogo definisani, rekao je Patel.

Član KUDM „Bosiljak“ Tamara Nedić rekla je da je uložen veliki trud u organizaciju ovog festivala, otkrivši da će Dervenćani i gosti „Bosiljkovanja“ imati priliku vidjeti jednu novu koreografiju koje je društvo pripremilo.

Pored domaćina na festival će učestvovati i Folklorni ansambl “Družba” iz Ukrajine, Viteški klub “Beli orlovi” iz Srbije, HKPD “Bosiljak” iz Hrvatske, derventski hor “Mozaik”, Folklorni ansambl “Kalrav” iz Indije, KUD “Stevan Štrbac” iz Srbije, ANIP “Veselin Masleša” iz Banjaluke, HKUD “Hercegovac” iz Širokog Brijega, mališani derventskog Kluba za djecu “Vučko”, KUD “Krnjin” iz Doboja, kao i Udruženje za očuvanje tradicije iz Prijedora.

Pored koncerata u Petrovu, Šamcu i Derventi, gdje će se u nedjelju od 19 časova u Sportskoj dvorani održati veliki završni koncert, ljubitelji tradicije moće uživati u sadržajima poput viteških borbi, okruglog stola na temu “Narodni običaji Posavine i značaj istih u današnjici”, prezentaciji narodnih igara država učesnica festivala, izložbe etno – radova mladih članova trećeg ansambla “Bosiljka”, nacionalne kuhinje i sličnog.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here