Vijesti Kultura i obrazovanje Počelo snimanje filma o akciji “Koridor 92” – FOTO

Počelo snimanje filma o akciji “Koridor 92” – FOTO

0

Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma o probijanju Koridora 1992. godine počela je snimanjem rekonstrukcija u kasarni u Rumi.

Film autorke Slađane Zarić realizuje se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra “Zastava film”.

Na osnovu izjava učesnika u borbi, snimljenih u januaru 2020., u improvizovanom studiju u Banjaluci, slijedi snimanje rekonstrukcija i dramatizacija pojedinih događaja.

Scene jedne od najznačajnijih bitaka Vojske Republike Srpske biće snimane na nekoliko lokacija u Srbiji: u Rumi, okolini Vršca i vojnim poligonima u Sremskoj Mitrovici, Pasuljanskim livadama, Nikincima i na reci Savi, u blizini Šapca.

Slađana Zarić

Za uloge boraca angažovani su glumci iz Srbije i Republike Srpske. Pozivu su se odazvali Vuk Kostić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Ljubiša Savanović…

Pripadnici Vojske Republike Srbije pružiće podršku za snimanje filma o događajima koji su se odvijali u Posavini 1992. godine.

Svaki od objekata kasarne u Rumi adaptiran je za potrebe snimanja ovog filma, kako bi podsećao na uslove u kojima su vodile borbe za probijanje “Puta života”, odnosno koridora, koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske.

Iz Rume, snimanje će se preseliti na Pasuljanske livade a zatim i u okolinu Vršca. Za potrebe filma, gotovo u svakoj od scena koristiće se različita pirotehnička sredstva.

U Banjaluci je ekipa ovog filma prethodno snimila ispovesti oko 80 učesnika borbi.

U Banjaluci, u tom periodu nakon velike ofanzive hrvatske vojske, 42 dana nije bilo struje, počinje da im nestaje hrane i drugih potrebština… Imamo situaciju da je umrlo 12 beba, kojima je zbog nedostatka kiseonika zaista oduzeto pravo na život. Ne znam šta bi sa tim bebama bilo, da li bi one preživele ali kiseonik do njih, zbog tog zastoja na Koridoru, zbog toga što je Put života bio presečen-nije mogao da dođe, kaže autorka filma Slađana Zarić, novinarka i urednica dokumentarnih emisija RTS-a.

Vuk Kostić

Film će hronološki pratiti dešavanja, od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje.

Nisam puno igrao istorijskih likova, ova tri svrstavam u njih, to je velika čast, igrao sam kod Srdana u “Krugovima” i Aleksandra u pozorištu, to ima posebnu težinu a pristao sam odmah jer ja vodim računa o tome, kaže glumac Vuk Kostić.

– Nije do sada rađen film o Koridoru, ja sam tada bio mlad ali se sećam kakva je euforija vladila, koliko je ljudi išlo u akciju i znalo se da je to od životne važnosti i svi su uložili maksimalno truda da to uspije, poverio je glumac Slobodan Perišić.

Vojna operacija “Koridor” trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

RTS

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here