Vijesti Društvo Nastavlja se nastava srednjoškolcima i studentima, Institut ovlašten za nabavku 160.000 vakcina

Nastavlja se nastava srednjoškolcima i studentima, Institut ovlašten za nabavku 160.000 vakcina

0

Nastava u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić poslije sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je dodao da jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da donose pojedinačne odluke.

Imamo nešto manji broj zaraženih i manji broj uzoraka koji dolaze sa terena, rekao je Šeranić.

Takođe je naveo da ima manje osoba na bolničkom liječenju.

Sve mjere treba da nastavimo da sprovodimo jer dolazi period vaskršnjih praznika i 1. maj, upozorio je Šeranić i zamolio građane da taj izazov okupljanja dobro prođemo i da zadržimo trend pada broja zaraženih.

Šeranić je rekao da je Republički štab za vanredne situacije ovlastio danas Institut za javno zdravstvo Srpske da nabavi 160.000 doza kineske vakcine Sinofarm za vakcinisanje 80.000 ljudi. Šeranić je rekao da je Institut zaprimio ponudu za nabavku ovih vakcina, za šta je danas Štab izdvojio 7.257.600 KM bez PDV-a.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je danas da se Srpska nalazi na početku perioda stabilizacije epidemiološke situacije.

– Trebalo je pet do sedam nedjelja da dođemo do perioda stabilizacije, rekao je Zeljković i podsjetio da je identična situacija bila i u novembru.

Zeljković je istakao da početak stabilizacije ne znači popuštanje mjera i smanjenje discipline svakog pojedinca, te da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

On je naveo da je cilj Instituta da se maksimalno izduži epidemiološka kriva kako bi se smanjio pritisak na zdravstveni sistem.

Derventa Cafe/Agencije

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here