Vijesti Društvo Počinje žetva pšenice, očekuju se dobri prinosi

Počinje žetva pšenice, očekuju se dobri prinosi

0

Pšenica na području Posavine, tačnije Dervente, je u dobroj kondiciji, a očekuju se i dobri prinosi. Iako je proteklih dana bilo vremenskih neprilika, one su kako kaže Željko Grumić, voditelj ratarske proizvodnje “Eko bosanske Posavine”, zaobišle ovu lokalnu zajednicu.

Nevrijeme, odnosno kiša koja je pogodila naše područje, više je pogodovala pšenici nego nanijela štete. Imali smo sreće da kod nas nije bilo leda, tako da su usjevi ostali u dobrom stanju, dok je u okolnim mjestima bilo leda i štete, kaže Grumić.

Pod usjevima imaju oko 2.500 hektara, od čega je pod strnim žitima oko 1.000.

Oko 300 hektara je pod sjemenskom proizvodnjom, pšenicom, ječmom i sjemenske tritikale. Trenutno je pšenica u dobroj kondiciji i očekujemo ove godine bolji prinosom iako je teško to prognozirati. Sigurno je da će biti iznad prosjeka, navodi Grumić.

Sami proizvode sjeme

Ističe kako su zasijali pšenicu za koju sjeme sami proizvode, a čija će žetva početi naredne sedmice.

Na taj način i uštedimo, jer je naše sjeme. Proizvodimo kvalitetno sjeme i moja je preporuka svakom proizvođači da zasije i uvjeri se u kvalitet. Doradni centar nam je kapaciteta 10 tona na sat. Doradni centar nam je kapaciteta 10 tona na sat, ističe naš sagovornik.

Završena žetva ječma

Kad je u pitanju ječam “Eko bosanska Posavina” je završila žetvu, a prinos je bilo 7.700 kilograma po hektaru. Zasijali su sortu Ponos, koja se od jeseni može naći na tržištu.

Slobodan Živanić – Agroklub

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here