Vijesti Društvo Podrška civilnom sektoru i mirnodopskim akcijama: Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

Podrška civilnom sektoru i mirnodopskim akcijama: Obilježen Dan Oružanih snaga BiH

0

Inžinjerijski bataljon Oružanih snaga BiH, koji je stacioniran u kasarni “Zdravko Čelar” u Derventi, u srijedu je smotrom bataljona obilježio Dan Oružanih snaga BiH.

Oružane snage BiH su nastale reformom odbrambenog sistema BiH i zvanično su formirane 1. decembra 2005. godine. Svečanosti su osim personala iz Inžinjerijskog bataljona, prisustvovali zamjenik načelnika Siniša Jeftić, te predstavnici civilnih i vjerskih institucija i organizacija sa područja opštine. Nakon predaje raporta komandantu Inžinjerijskog bataljona i pozdrava prisutnima, uslijedio je prigodan govor o aktivnostima i dostignućima Oružanih snaga u protekloj godini.

Obraćajući se prisutnima komandant kasarne major Vladimir Bojić je rekao da su Oružane snage BiH do sada ostvarile vrijedne i zapažene rezultate koji se posebno ogledaju u pružanju pomoći civilnim strukturama u kriznim i vanrednim situacijama i pomaganju lokalnim zajednicama te u operacijama humanitarnog deminiranja, učešću u obukama i operacijama podrške miru i mirovnim misijama Ujedinjenih nacija i u operacijama rješavanja viškova municije i naoružanja.

Najvažnije je da smo završili sve planirane obaveze i da nije bilo incidenata narušavanja bezbjednosti, povreda vojnika i slično. Najveća satisfakcija je da poslije obavljenog posla svi budu zdravi i da iz svih radova naučimo lekciju, rekao je Bojić.

On je istakao da su u protekloj godini bili angažovani na sanaciji puteva u opštinama Berkovići i Istočni Novi Mostar te izrazio uvjerenje da će pripadnici Oružanih snaga odgovoriti svim izazovima koji budu postavljeni pred njih. Dodao je da će u narednoj godini pripadnici Inžinjerijskog bataljona biti angažovani na desetak projekata.

Obilježavanju Dana OS BiH prethodilo je odražavanje tradicionalne manifestacije „Dan otvorenih vrata“ tokom koje je kasarnu posjetio veći broj građana i učenika derventskih osnovnih i srednjih škola, koji su na licu mjesta mogli da razgledaju oružje i opremu, ali i da vide kako izgleda potraga za minama sa dresiranim psima tragačima.

Posebnu pažnju posjetilaca su izazvali roboti i spuštanje niz zid zgrade. U manifestaciji su učestvovali i pripadnici Deminerskog bataljona, Policijske stanice Derventa, Žandarmerije i Teritorijalne vatrogasne jedinice Derventa.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here