Vijesti Privreda Podrška domaćim i stranim privrednicima: Ministar Petričević posjetio Derventu – FOTO

Podrška domaćim i stranim privrednicima: Ministar Petričević posjetio Derventu – FOTO

0

U službenoj posjeti opštini Derventa danas je boravio ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević. Sa rukovodstvom opštine razgovarao je o privrednim temama, kao što su proširenje industrijske zone i investicije, piše TV K3.

Šta učiniti da se privuku investitori i omogući lakše poslovanje centralna je tema današnjeg razgovora ministra Petričevića i delegacije opštine Derventa na čelu sa načelnikom Miloradom Simićem.

Sve u svemu, želimo potencijalnim investitorima pomoći i ubuduće, odnosno da vidimo koje bi povlastice kao strani ulagači dobili od Vlade Srpske. To se prije svega odnosi na pomoć po pitanju zapošljavanja sa biroa nezaposlenih, povrat poreza na godišnjem nivou i slično, rekao je Petričević ovom prilikom.

Opština Derventa je u vrhu privrede Republike Srpske, trenutno ima preko 800 privrednih subjekata, a načelnik Simić ističe pozitivne podatke kao što je mala stopa nezaposlenosti i pozitivan omjer uvoza i izvoza. Ipak, skreće pažnju i na dugogodišnji priblem sa RUGIP-om, odnosno neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima imovine, što Derventu, kaže, onemogućava da raspolaže zemljištem koje bi dobro došlo za investiranje.

Nama je hendikep, i mi smo to rekli ministru, to da ne možemo ostvariti pravo na zemljište na koje polažemo pravo po osnovu katastra, ali nismo obezbijedili ZK uložak i ne možemo licitirati. Čekamo to deset godina. To je nevjerovatno, to je do Republičke geodetske uprave. Mi imamo predmeta iz 2011, 2012, 2013, ne znam koliko puta smo urgirali, kaže Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Ministar je posjetio i italijansku firmu “Tokarenje”, koja trenutno broji 26 radnika, te planira proširenje i novo zapošljavanje. Grupa privrednika, kaže vlasnik Mauricio Baldi, razmatra tri opcije za proširenje i to u Albaniju, Ukrajinu i BiH, u zavisnosti čiji će im uslovi pružiti veću konkurentnost na tržištu. Proširenje bi značilo nova radna mjesta – za početak 50 do 70 radnika, a u roku tri godine da se stigne do 400 radnika.

Ministar je posjetio i domaću izvoznu firmu “Metalac MBM”, koja takođe radi na proširenju kapaciteta. Samo u posljednjih osam godina ova firma, kaže njen vlasnik Slobodan Golub, izvezla je oko 1400 šlepera robe uglavnom u zemlje EU. Zapošljavaju 63 radnika.

Na kraju posjete ministar Petričević obećao je podršku Vlade RS privrednicima, u vidu značajnih podsticaja za privredu, kao što je nekada bio podsticj za izvoz.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here