Vijesti Društvo Podrška projektu zajedničkog zbrinjavanja komunalnog otpada

Podrška projektu zajedničkog zbrinjavanja komunalnog otpada

0

„Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske podržava projekat zajedničkog prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada na području opština Modriča, Brod, Šamac i Derventa“, izjavila je ministar Srebrenka Golić nakon sastanka sa načelnicima Modriče, Broda, Šamca i zamjenikom načelnika Dervente, na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta „Teritorijalna organizacija integrisanog prikupljanja i zbrinjavanja otpada na području opština Modriča, Brod, Derventa, Šamac i Odžak“. Studiju opravdanosti za ovaj projekat radi italijansko preduzeće “AMIA” iz Verone, koje je partner u projektu.

Podrska projektu zajednickog zbrinjavanja komunalnog otpada

Ministar Srebrenka Golić je naglasila da će Ministarstvo konačan stav saopštiti nakon donošenja studije opravdanosti, i izdati potrebne dozvole i dati saglasnosti za projekat, koji su sa italijanskim partnerom inicirale opštine Modriča, Brod, Derventa i Šamac, i izrazila očekivanje da će se projektu priključiti i opština Vukosavlje.

Prema preliminarnim rezultatima ove studije opravdanosti, 70 odsto prikupljenog otpada bilo reciklirano i spremno za dalju obradu, a 30 odsto otpada lokalne zajednice bi zbrinjavale na drugi način.

„Opštine, u kojima živi 95 000 stanovnika, ne bi imale nikakvih finansijskih obaveza“, istakla je ministar Golić i objasnila da bi projekat bio realizovan na bazi javnog i privatnog partnerstva, u okviru kojeg bi učešće opština bilo u izdavanju potrebnih dokumenata, dozvola i saglasnosti, te zemljišta za izgradnju transfer stanice.

Ministar Golić je podsjetila da Zakon o zbrinjavanju otpada u Republici Srpskoj predviđa teritorijalnu organizaciju integrisanog prikupljanja i zbrinjavanja otpada na području dvije i više opština.

Načelnik Modriče Mladen Krekić je upoznao predstavnike Ministarstva za prosotrno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da ova opština, nakon prošlogodišnjih poplava i gašenja 40 godina stare deponije u Modričkom Lugu, nema deponiju za komunalni otpad, i istakao da bi problem zbrinjavanja komunalnog otpada za Modriču bio trajno riješen realizacijom ovog projekta sa opštinama iz Posavine i partnerom iz Verone. On očekuje da će studija opravdanosti biti završena do kraja aprila.

Na sastanku je ocijenjeno da je projekat prihvatljiv i za opštine i za Ministarstvo, a očekuje se da će preduzeće “AMIA” naći ekonomsku opravdanost i brzo početi sa realizacijom projekta.

Osim problema prikupljanja i odlaganja otpada, na današnjem sastanku bilo je riječi i o načinu i postupcima izdavanja građevinskih dozvola, o naknadama za izdavanje dozvola za uređenje građevinskog zemljišta, o renti, legalizaciji bespravno izgrađenih objekata.

vladars.net

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here