Vijesti Privreda Podsticaji derventskim privrednicima za zapošljavanje 41 radnika

Podsticaji derventskim privrednicima za zapošljavanje 41 radnika

0

Priliku za sticanje zaposlenja na najmanje 12 mjeseci, nešto manje od 2.000 nezaposlenih lica koja su se nalazila na evidenciji derventskog Biroa krajem aprila ove godine, imalo je i kroz realizaciju projekata podsticaja za otvaranje radnih mjesta, koje je Zavod za zapošljavanje Republike Srpske i ove godine proveo kao jednu od aktivnih mjera smanjenja nezaposlenosti.

“Projekat sticanja radnog iskustva mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika”, čija je ukupna vrijednost 2.497.224,00 maraka, omogućio je osposobljavanje 357 nezaposlenih lica mlađih od 30 godina starosti za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci. I dok za prvu komponentu, odnosno sufinansiranje punog iznosa bruto plate od 796 maraka za 100 djece poginulih boraca nisu odobrena sredstva nijednom poslodavcu iz Dervente, za drugu komponentu, tačnije sufinansiranje neto plate na godišnjem nivou od 6.000 maraka, odobreno je pet zahtjeva i to preduzećima „Eko-Bosanska Posavina“, „Poljoprivrednik“, „Argoposavina farm“, „Frukta Trejd“ i „Ehta-R“, za po jednog pripravnika.

Kada je u pitanju “Projekat podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2017. godini”, njegova ukupna vrijednost iznosila je 236.617 maraka, a finansiran je od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Podsticaje za samozapošljavanje u godišnjem iznosu od 5 hiljada maraka nije dobio nijedan pripadnik ove manjine iz naše opštine, dok je u komponenti finansiranja poslodavaca za zapošljavanje Roma podsticaj u iznosu od 6 hiljada maraka za jednog zaposlenog dobio “Komunalac”.

Jedan od oblika podrške poslodavcima odnosio se i na zapošljavanje na neodređeno osoba koje imaju najmanje 50 godina starosti, za šta je planirano ukupno milion maraka, odnosno 4.000 maraka po zaposlenom godišnje. Ovaj vid podsticaja, za po jednog zaposlenog, dobili su SUR „Kod Voje“, SZR „Kolor-B“, STR „Vujičić“, „A-S Jovičić Promet“, SZTR „Sini“ i SZR „Miki limar-lakirer“.

Dio projekta za koji su izdvojena najveća sredstva, odnosno 4,5 miliona maraka, realizovao se u okviru programa „Zajedno do posla“, kojim se samozapošljavanjem ili sufinansiranjem poslodavaca podstiče zapoljšavanje ukupno 1.000 djece palih boraca ili pripadnika boračkih kategorija. Podsticaj od 8.000 maraka, namjenjen za samozapošljavanje djece poginulih boraca, dobio je Dalibor Radišković, dok su u okviru podsticaja radnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima podsticaji u iznosu od 5.000 maraka odobreni Miri Bojaniću, Lazaru Legenoviću, Milanku Rakiću i Draganu Milanoviću. Preduzeću „Niveks“, SP „Marko Polo“, SZR „Marković A.S.“ i SP „Limar Boro“ odobreni su podsticaji za zapošljavanje po jednog pripadnika ovih kategorija (po 4.000 maraka), SP „Ćustić“ i „Biofruktusu“ po dva (po 8.000 maraka), „Konsalting timu“ i „Pećić Komercu“ po tri (po 12.000 maraka), dok je podsticaje za po pet lica odobreno „Frukta Trejdu“ i PZ „Dedina“ (po 20.000 maraka).

Prema svemu navedenom, podsticaji su odobreni za zapošljavanje 41 lica, u ukupnom iznosu od 184.000 maraka.

B. N. – Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here