Reportaže Podsticaji za stotinu radnih mjesta

Podsticaji za stotinu radnih mjesta

0

Sredinom godine Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite raspisali su javni poziv poslodavcima i nezaposlenim licima za korištenje 9, 52 miliona maraka namijenjenih za zapošljavanje 3.225 lica tokom 2015. godine.

radnici
Foto: Ivan Živković

Ovaj poziv bio je podijeljen na tri komponente i to „Projekat podrške zapošljavanju u privredi Republike Srpske“ (vrijedan 4, 52 miliona maraka), „Projekat zapošljavanja i samozapošljavanja ratnih vojnih invalida VRS, djece poginulih boraca VRS i nezaposlenih i demobilisanih boraca VRS“ (2, 5 miliona maraka) i „Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 45 godina“ (2 5 miliona maraka). Projektom je planirano zapošljavanje lica iz evidencije nezaposlenih na najmanje 12 mjeseci.

Prva komponenta projekta se sastojala od podsticaja za samozapošljavanje 450 lica, u iznosima od po 4.000 maraka (ukupno 1.800.000 KM), dok su poslodavci mogli dobiti 2.000 KM podsticaja po zaposlenom radniku, a za tu namjenu je obezbijeđeno ukupno 2.270.000 maraka (za zapošljavanje 1.135 lica). Preostali dio od 450.000 KM, bio je namijenjen obuci, prekvalifikaciji i dokvalifikaciji ukupno tri stotine osoba. Podsticaje za samozapošljavanje u našoj opštini su dobila četiri lica, koja se uglavnom bave uslužnim djelatnostima, od ukupno 12 koja su aplicirala. Od 34 derventska privrednika koja su tražila podsticaje, njima 31-om su odobrena sredstva za zapošljavanje ukupno 61 radnika. Najveći broj radnika kroz ovu komponentu zaposliće Sanino (14), potom Veneto (8) i Frukta (6), tako da će najveći broj radnih mjesta dobiti obućari, poslije kojih slijede drvoprerađivači i trgovci.

Druga komponenta se odnosila na sufinansiranje samozapošljavanja djece poginulih boraca u iznosu od po 8.000 KM (ukupno 125 lica), odnosno sufinansiranju poslodavaca za zapošljavanje djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih u iznosu od 3.000 KM (projektom obuhvaćeno 220 lica) i na sufinansiranje samozapošljavanja 210 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida sa po 4.000 KM. Podsticaje za samozapošljavanje je dobilo četvoro djece poginulih boraca iz Dervente koji su se uglavnom opredijelili za bavljenje poljoprivredom, dok su jedanaestorici derventskih poslodavaca odobreni podsticaji za zapošljavanje 14 djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih invalida. Podsticaje za samozapošljavanje dobio je i jedan demobilisani borac, te šest ratnih vojnih invalida iz naše opštine.

Poslednja, treća komponenta se odnosila za sufinansiranje poslodavaca za zapošljavanje 640 lica starijih od 45 godina (po 3.000 KM) i sufinansiranja samozapošljavanja 145 lica ove kategorije sa po 4.000 maraka. U Derventi je ovaj vid podsticaja za samozapošljavanje dobila jedna osoba, dok je pet poslodavaca dobilo podsticaje za zapošljavanje ukupno jedanaest lica.

Kada se sve sabere, u Derventi bi trebalo da se otvori ukupno 102 nova radna mjesta, za šta će lica koja su se odlučila na pokretanje sopstvenog posla i poslodavci dobiti ukupno 227.000 maraka podsticaja, u prosjeku oko 2.715 KM po novom radnom mjestu. Prema informacijama Poreske uprave, broj zaposlenih u našoj opštini krajem marta ove godine bio je 6 112 osoba, a broj nezaposlenih u istom periodu 2 483 lica.

 B. Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here